Бізнес-ідея продаж шоколадного масла

27

Ринок виробництва продажу масла

Особливе місце в ніші продажів молочних продуктів займає масло. Сучасний ринок товарів показує деякі негативні тенденції щодо цього продукту. В першу чергу тому що для виробництва дійсно якісного масла потрібні великі витрати молока. А виробництво молока поки не виходить у фазу зростання (це пов’язано з багатьма факторами, в тому числі і кризовими показниками). Але при цьому, попит на масло залишається стабільно високим. А ось конкуренція серед маслоізготовітелей значно ослабла.

У зв’язку з цими причинами відкриття власного бізнесу з виробництва та продажу олії – на даний момент перспективна гілка розвитку підприємництва. Тим більше, що виробництво не обов’язково обмежувати одним напрямком. Так, з метою збільшення асортименту і попиту часто в масло додають різні інгредієнти, покликані посилити і змінити смакові якості продукту. Це і какао, і ваніль, і навіть такі продукти, як мед, цукор, цикорій, ягідні суміші, фрукти та інше. Завдяки такій різноманітності варіантів виготовлення товару можна налагодити прибуткову справу.

Можна виділити кілька напрямків виробництва масла на одному підприємстві:

— виробництво шоколадного масла

— виробництва масла з фруктовими ароматами

— виробництво масла ягідного

— випуск медового масла

— випуск масла з кавовими добавками

— інше

Необов’язково при плануванні виробництва зосереджуватися на випуску всіх варіантів масла з наповнювачами. Можливо, до душі підприємцю буде вибрати один варіант (наприклад, виробництво шоколадного масла).

У будь-якому випадку, попередньо складається бізнес-план виробництва, в якому і буде відображена вся концепція підприємницької діяльності. У тому числі і вибір напрямку.

Характеристика майбутнього продукту

Також однією з граф бізнес-плану є характеристика товару, який планується випускати. Якщо брати шоколадне масло, то можна виділити його яскраві смакові якості, а також його високоенергетичну цінність як продукту. Безумовно сюди також відноситься велика кількість в продукті вітамінів а і d. Якщо на процеси виробництва припадає часткова заміна молочного жиру рослинним маслом, що практикується для зниження калорійності продукту і витрат на його виготовлення, то це також вказується в бізнес-плані, тому що є невід’ємною частиною виробничого процесу.

Саме виробництво шоколадного масла не схильне фактору сезонності, випуск можна виробляти весь рік. Але, якщо враховувати, що влітку надої молока – основного інгредієнта – збільшуються в рази, то є сенс планувати підвищений обсяг виробництва саме на літній період роботи підприємства.

Реєстрація бізнесу

Як і будь-який бізнес, виробництво шоколадної олії потребує правового оформлення в органах державного контролю за підприємницькою діяльністю. Але вибір з варіантів реєстрації права буде залежати від того, який масштаб виробничої бази буде запланований підприємцем.

Щоб було розуміння, можна навести приклад. Коли планується влаштування дрібного підприємства, за фактом-виробництва у вигляді сімейної справи, то кращим варіантом стане оформлення прав індивідуального підприємця. А ось якщо є інвестиційний фонд (або домовленість з інвестором) на відкриття великого комплексу з виробництва масла, то варто задуматися про реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю.

Крім стандартних процедур, так як мова йде про виробництво продуктів харчування, то не забувайте, що буде потрібно отримання додаткових ліцензій і сертифікатів якості. Тільки після цього буде можлива законна реалізація вашого товару.

У будь-якому випадку, краще буде звернутися за консультацією до фахівця, або найняти фірму, яка візьме на собі ведення вашого підприємницького оформлення у всіх інстанціях. Або ж не лінуйтеся витратити більше часу на те, щоб досконально вивчити законодавчу базу в сфері підприємницького права і хоча б уявляти, які наслідки і які можливості вам буде давати та чи інша форма діяльності.

Приміщення

Вибір приміщення важливий фактор, навіть з урахуванням того, що в ньому буде знаходитися виробництво, а не точка продажу вашого продукту. Якщо у вас в наявність кошти, що дозволяють не просто взяти в оренду, а викупити, або побудувати виробничу будівлю, то це буде найкращим варіантом. Або ж, якщо ви все-таки зупиняйтеся на варіанті оренди, то краще укладати угоду з орендодавцем на право подальшого викупу будівлі.

Сама специфіка виробництва масла вимагає, щоб приміщення було розділене на кілька відділів, де будуть розташовуватися цеху:

— виробничий цех

— приміщення для складу, де буде зберігатися сировина

— приміщення для складу вже готової продукції

— підсобка для співробітників виробничої бази

Не забувайте також про можливість підключення або наявність комунікаційних складових. Ну, і звичайно, всі приміщення повинні бути обладнані всім необхідним для проходження перевірок і схвалення з боку санітанрно-епідеміологічної служби (сес). Так як саме за їх нормативами ви будете отримувати ліцензію на діяльність.

Технології виробництва масла

Ще одним розділом бізнес-плану стане опис конкретної технології виробництва шоколадного масла. На даний момент широко застосовуються два варіанти виробництва подібного продукту.

— метод збивання вершків

— метод перетворення жирних вершків

Але обидва методи мають схожі стартові етапи. Першою справою сировина-тобто молоко-проходить процеси сепарування, пастеризації та дезодорації. А ось далі йде вже конкретика окремо взятого способу виготовлення масла.

  1. метод збивання вершків характеризується тим, що пастеризовані вершки проходять спеціальну процедуру охолодження. Далі слід їх збивання в маслоотбойних барабанах. Після проходження етапу барабанного збивання утворюється масляна маса, яку віджимають. Внаслідок цієї процедури і виходить пласт однорідного масла. І тоді його вже можна відправляти на розфасовку і упаковку.
  2. метод перетворення жирних вершків ґрунтується на наступних процесах. Пастеризована сировина з високим відсотком жирності завантажується в масло. Там воно міститься до певного моменту, поки не дійде до потрібного масляного стану. Далі отримане масло настоюється при певній температурі (від 12 до 16 градусів) протягом декількох днів.

Устаткування для виробництва масла

Потрібно відразу обмовитися, що стандартно, для виробництва шоколадного масла в досить великих обсягах використовується саме другий метод – перетворення жирних вершків. Для реалізації цього методу використовується певне обладнання:

— сепаратори. Бувають різні моделі. Ціна одного сепаратора варіюється в межах 100-200 тисяч рублів.

— апарати для вакуумно-дезодараціонних процесів. Подібні пристосування можна придбати за ціною в районі 600 тисяч рублів.

— спеціальні ванни для здійснення тривалої пастеризації. Розкид цін дуже великий в залежності від моделі. Можна придбати як за 150 тисяч рублів, так і за 800 тисяч рублів.

— маслоутворювачі. Бувають циліндричні і пластинчасті. Ціни починаються від 150-200 тисяч рублів і йдуть далеко вперед.

— гомогенізатор-пластифікатор. Цінник — від 300 тисяч рублів.

— насос – до 100 тисяч рублів

— резервуар і пульт управління – в межах 700 тисяч рублів

Обладнання для оснащення повноцінної виробничої бази для масла, як ми можемо бачити, не з дешевих. Але варіацій на ринку обладнання зараз дуже багато. Тому доведеться витратити час на аналіз доступних варіантів і відобразити кожен обраний варіант в бізнес-плані.

Персонал

Стаття, що обумовлює наймання робочого персоналу на ваше майбутнього виробництва — також одна з багатьох в бізнес-плані. Для старту підприємства не знадобиться дуже велика кількість співробітників. Однак для успішного розвитку фірми необхідно наймати професійних співробітників.

Серед усього штату особливу увагу потрібно приділити пошуку кваліфікованого технолога. Саме він буде займатися створенням і розробкою концепції продукту, а також погоджувати економічне його планування з бухгалтерією. Також на ньому буде лежати відповідальність за обслуговування виробничих апаратів і дотримання всіх технологічних процесів. Відповідно, людина повинна володіти профільною освітою і, вкрайБажано, досвідом роботи в схожій сфері. Саме тому, потрібно приділити особливу увагу пошуку відповідного претендента.

Але решта працівників вашого підприємства також повинні бути кваліфікованими фахівцями.

Зароблений фонд планується виходячи з кількості співробітників, зайнятих у вас на виробництві, а також з їх ставки, яка розраховується індивідуально, в залежності від ступеня кваліфікації, відповідально, стажу та обсягу роботи співробітника.

Збут

На даний момент, на продовольчому ринку представлено досить велика різноманітність масел різних фірм. Однак далеко не всі вони відповідають стандартам і взагалі можуть похвалитися якість і смаком. З цієї причини, щоб виробляти дійсно смачний і якісний товар особливу увагу потрібно приділити поставкам сировини.

Перше, що робиться в цьому відношенні – опрацьовується договірна база в бізнес-плані. В подальшому ці договори використовуються для укладення з постачальниками сировини.

Для того, щоб уникнути простоювання виробленого товару на складі, потрібно постійно працювати над розширенням клієнтської бази і налагоджувати контакти з підприємствами, готовими закуповувати оптом шоколадне масло.

Серед основних потенційних клієнтів можна виділити:

— магазини. Сюди можна віднести як індивідуальних підприємців, власників продуктових магазинів, так і великі торгові мережі.

— торгові бази

— освітні установи (школи, дитячі садки, вищі навчальні заклади). Подібні заклади вигідні з точки зору того, що купувати будуть оптом, хоча і не таким великим як ті ж оптові бази. Використовують вони продукт для власних потреб, а тому їм вигідніше брати безпосередньо у виробника, тобто у вас.

Також для збільшення продажів і поповнення клієнтської бази потрібне проведення маркетингових компанії, націлених на поширення інформації про вашу фірму по потенційній аудиторії.

Способів проведення рекламних компанії дуже багато, але не всі вони дієві в рамках одного і того ж бізнес-напрямку. Тому потрібно якісно підійти до реалізації рекламного бюджету. Можливо більше користі буде від найму спеціалізованих фірм, які можуть підказати правильне русло проведення реклами і створити умови для її реалізації.

Висновки

Вартість запуску підприємства з виробництва шоколадного масла дуже висока. Від 15 до 20 мільйонів рублів знадобиться для старту бізнесу у великому варіанті.

Але рентабельність на думку експертів на сучасному ринку становить близько 15 відсотків. А термін окупності при якісному підході до організації всіх виробничих процесів становить 1,5 – 2 роки роботи. Для бізнес такого рівня капіталовкладень це прийнятний термін.

Та й незважаючи на те, що інвестування в проект знаходяться на рівні 20 мільйонів рублів, виробництво і продаж шоколадного масла, або масла з іншими добавками – перспективна зона підприємницької діяльності. Пов’язано це з великим попитом на продукт. І відсутністю великих складнощів зі входом на ринок виробників.