Бізнес ідея: як відкрити бізнес з продажу та виробництва пончиків

17

Пончики-досить старе блюдо. Так як процес приготування середньостатистичного пончика заманливо простий. У киплячу олію опускається кулька тіста. Весь. Хоча саме блюдо відносять до польської кухні, зустріти їх можна в будь-якій країні, а назв цього нехитрого частування налічується більше ста. Беньє, бунуелос, донатс, макруд. Напевно у багатьох з вас мами і бабусі в процес випічки пирогів, коли начинки вже не залишалося, а тісто ще не скінчилося, готували плюшки-пустушки. По суті це ті ж самі пончики. Крім численних назв на сьогоднішній день ця страва має не менше варіацій. Прості, з пудрою, з начинкою, з родзинками … Які тільки не зустрінеш на ринку. А все тому, що на них постійно є попит і споживач любить побалувати себе цим простеньким фаст-фудом. Їх зручно їсти з чаєм, брати в дорогу, купувати на перекус разом з чашкою ароматної кави. І продаватися вони можуть не тільки в супермаркетах на хлібних полицях, але і в будь-який забігайлівці, де вам запропонують ще й сиропом їх присмачити.

До речі, за статистикою, близько тридцяти відсотків продуктових магазинів готові задовольняти попит на пончики, так як на цю продукцію постійно є покупці. Але ось виробників на ринку нашої країни не так вже й багато. Тому немає жорсткої конкуренції, і тому знайти свою нішу новачкові пончикового бізнесу особливих труднощів не складе. Але все-таки, давайте по порядку.

Починати бізнес відразу в харчовій промисловості – завдання завжди не з легких. Так як навколо вас будуть крутитися ризики, пов’язані з вимогами до виробників продуктів, оформленням ліцензій, видачею довідок від різнокаліберних наглядів. Адже, якщо ви робіть, наприклад, вироби з заліза, то весь не використаний на попит запас зможете спокійнісінько зберігати на складі, а потім партіями або скопом продавати. Інша справа продукти.

Пончики ж крім усього іншого вигідніше продавати взагалі гарячими. У цьому стані вони мають кращі смакові якості і здатні задовольнити попит більшості клієнтів. Остиглі, звичайно також не будуть обділені увагою, але все ж втратять частину свого здобного шарму. А лежані вже здатні принести збитки фірмі. Тому, перш ніж піч потрібно знайти покупця. Мова звичайно ж не про кінцевого споживача, якщо у вас не власне кафе. А саме про магазини, які будуть пропонувати ваш товар на своїх продуктових полицях. І ось, коли у вас буде безпосереднє замовлення з підписаним договором на покупку певної партії ваших чудових пончиків, тільки тоді потрібно приступати до їх виготовлення. До цього ваше завдання-наполегливо шукати клієнтів скрізь, де тільки можна. І, як було сказано вище, так як конкуренція нещільна, пошук праці не складе.

Приміщення

Так як це тільки початок великого пончикового справи, кидатися з вогню та в полум’я не варто. Розвиватися потрібно поступово. А так як першими клієнтами за планом будуть саме торгові магазини і мережі, то місце розташування для початківця підприємця грає невелику роль. Тобто орендувати приміщення в самому центрі міста-отримувати гігантські витрати на оренду, які просто потоплять справу на перших місяцях. Краще підібрати недороге приміщення, нехай і ближче до околиці. Тридцять-п’ятдесят квадратів буде достатньо. Тут поміститися все обладнання, а також вистачить і стелажів з готовою до відправки покупцеві продукцією. Чим дешевше ви знайдете площа, тим менше головного болю буде у вас в подальшому і тим легше буде при переїзді в разі розширення. Однак про санітарні норми забувати ніяк не можна. Замшілий підвал з тарганами – зовсім не наш варіант.

У приміщенні необхідний буде якісний ремонт. Тому що в гості періодично будуть навідуватися серйозні люди з перевіряючих інстанцій, та й просто дотримати всі норми, що забезпечують якість їжі необхідно. Вам важливо здоров’я ваших покупців. Почніть з трубопроводу і каналізації, займіться мережами і кабелями, встановіть пожежну сигналізацію. Це базові атрибути приміщення, за якими вас почнуть перевіряти при видачі ліцензій. Після цього слід приступити до обробки і косметичного ремонту. Ні, відвідувачів і покупців тут не буде, ви ремонтуйте не магазин, а цех.  тому витрачатися на ліпнину або 3d-шпалери звичайно не потрібно, але вашому персоналу, що випікає пончики, потрібні комфортні умови роботи і хороше освітлення. Середня вартість ремонту у вас виллється в двадцять тисяч рублів, які повинні бути закладені спочатку.

Після ремонту приміщення можна буде приступати до отримання всіх необхідних дозволів. Вам будуть потрібні папери від санепідемстанції, пожежної інспекції та дозвіл виробництво продуктів харчування. Також повинні бути улагоджені всі справи з податковою та реєстрацією вашого бізнесу. Врахуйте, що якщо ви перший раз будете оформляти приватного підприємця, то на цій піде кілька тижнів часу. Якщо такий стан справ критично для бізнесу і ви втратите занадто багато, краще найняти фахівців, які за помірну плату зроблять все за вас. Можливо, це в підсумку заощадить вам вливання. А замість тижнів, папери будуть готові вже протягом трьох днів.

Бізнес ідея: як відкрити бізнес з продажу та виробництва пончиків

Обладнання та процес виготовлення

Пончики, як водиться, готуються з тіста. А значить його буде потрібно багато, щоб покривати потреби попиту для кожної точки реалізації. Змішувач для приготування тіста обійдеться в двадцять п’ять тисяч рублів. І хоча вибір обладнання на ринку дозволяє підібрати більш функціональну модель, на першому етапі вам цього буде достатньо. Такий прилад зможе забезпечувати вас партією 800 пончиків за день.

Після приготування тіста, воно закладається в інший апарат, який вже готує безпосередньо самі пончики. Знову ж таки, вибір буде залежати від функціональності, обсягу і швидкості роботи. Оптимальним на даному етапі стане той, який зможе забезпечувати до 1000 пончиків в день. Вартість його (якщо брати російського виробника, хоча ви можете підшукати імпортний) близько 35 000 рублів. Шукати імпортні варіанти, які свідомо дорожче, але не сильно перевершують вітчизняні по функціоналу і швидкості, сенсу не має. У будь-якому випадку, якщо ви витратите день на прочісування інформації та відгуків про ту чи іншу модель, то тільки виграйте, тому що зможете самі підібрати те, що вам потрібно.

Після формування пончика в цьому апараті, його дорога лежить в піч. І якщо апарати по замішуванню тіста і виготовлення пончиків у нас були розраховані по потужності на обсяг в 1000 штук за день, то і витрачатися на піч здатну виробляти більше, потреби немає. Ви переплатите, і ніяк це не окупите. Піч обійдеться в 20 000 рублів.

Після печі пончики прикрашають (наприклад, цукровою пудрою) і відправляють в руки покупцеві. Для прикраси використовуються спеціальні поверхні. Зазвичай це столи, які, погано проводячи тепло, не дозволяють продукту охолонути раніше покладеного терміну. Вартість одного столу коливається в районі 6 000 рублів. Вам швидше за все знадобиться як мінімум два.

Також, при формуванні бюджету на обладнання, включіть в нього стелажі для готової продукції (близько 12 тисяч за дві штуки, як і столи) і, обов’язково, дрібний інвентар. Вам знадобляться ложки, ножі, сито, лопатки і так далі. Закладіть на подібне обмундирування вашого цеху хоча б 5 000 рублів.

Бізнес ідея: як відкрити бізнес з продажу та виробництва пончиків

Персонал

І хоча, ваш бізнес тільки починає своє велике плавання, а грошей доводиться вкладати чимало, одному з усіма процесами не впорається. Наймання персоналу-необхідність. Вашому пончиковому цеху на перших порах знадобляться як мінімум два працівника. Один буде займатися виробництвом пончиків, а другий – їх прикрашати і відправляти на стелажі і в дорогу до покупців. Зазвичай, так як процеси відбуваються в одному приміщенні, обидва працівники повинні бути замінні один одним і вміти допомагати. З огляду на, що пончики навіть замішуються машинами, процес їх приготування нескладний. Працівник, по суті, відповідає за своєчасну доставку продукту до машини і правильну заправку інгредієнтів. Тому знайти на подібну посаду співробітника праці не складе.

Перший робітник, той, хто відповідає за заміс тесту і відправку його в апарат для форминга, по суті буде технологом і повинен знати весь процес, розбиратися в апаратурі і бути головним в парі. Якщо підбирати саме професіонала з досвідом роботи на подібному підприємстві, то вам будуть потрібні послуги біржі праці або спеціалізованого сайту. Зарплату плануйте в районі 20-25 тисяч рублів на місяць в залежності від навичок.

Другий в зв’язці — не тільки помічник, але і фактично пончиковий дизайнер. Він буде прикрашати готові вироби, надаючи їм апетитний вигляд. Використовувати для цього можна не тільки цукрову пудру, але, наприклад, шоколад або інші, на ваш розсуд взяті інгредієнти. Головне завдання-зробити зовнішній вигляд продуктуМаксимально викликає бажання його негайно з’їсти. Його зароблена плата складе 15-20 тисяч рублів на місяць.

І так як платити потрібно буде кожен місяць, не зайвим буде повторитися, що до моменту виробництва перших партій ваших чудових пончиків, у вас вже повинні бути очікують покупці.

Бізнес ідея: як відкрити бізнес з продажу та виробництва пончиків

Витрати і доходи

Отже, для того, щоб зробити перші кроки в світі бізнесу на пончиках, потрібно орендувати і відремонтувати приміщення, узаконити свої права на підприємницьку діяльність, закупити обладнання (змішувач, апарат для виробництва, піч, столи, стелажі та інвентар). Все це обходиться в суму близько 150 000 рублів капітальних витрат. До цього додається 50 -60 тисяч рублів на інгредієнти щомісяця. Так буде функціонувати ваше виробництво.

Доходи. Будемо розраховувати на те, що за робочий день цех зможе видавати 800 пончиків, які ви будете в цей же день збувати клієнтам. Продавати пончики клієнту можна буде в середньому по 10 рублів за штуку при собівартості оного в три рубля. Враховуйте, що ціни варіюються в залежності, як від регіону, так і від конкурентного середовища на вашому ринку. І наведені цифри лише середньостатистичні, в реальності можуть відрізнятися. Таким чином, чистий прибуток складе 160 – 170 тисяч рублів на місяць. З цього прибутку потрібно буде відняти такі витрати, як оплата податків, оренди приміщення, заробленої плати персоналу. На виході залишається близько ста тисяч рублів. Дуже непогана сума для початку.

Якщо ж ви не будете сидіти склавши руки, а націлитеся постійно розширювати список ваших постійних покупців, налагодите відносини з місцевими магазинами, кафе, забігайлівками, будете поставляти товар в усі заклади, де є постійний попит на фас-фуд (автозаправки, кафе біля вокзалів, кав’ярні), а ваша продукція буде відповідати смаковим уподобанням потенційної аудиторії, при цьому не перевищуючи поріг адекватної ціни, то дуже швидко зможете розширити бізнес, збільшивши щоденну кількість вироблених і продаваних пончиків. Відповідно, прибуток підприємства буде рости, дозволяючи вам планувати і реалізовувати нові ідеї.

Бізнес ідея: як відкрити бізнес з продажу та виробництва пончиків

Не тільки виробництво, але і продаж пончиків

Крім організації цеху з виробництва пончиків, ви можете подумати і про відкриття закладу з продажу свого продукту. Але це і складніше і витратніше. Тому, у вас два варіанти. Або включити в свій бізнес-план відкриття пончикової на етапі розвитку підприємства, або, якщо вам дозволяє запас міцності, закласти більший бюджет в основу первинних капітальних вкладень.

Пончикова, на відміну від цеху з виробництва зажадає вже більш вигідного з точки зору прохідності місця. Відповідно, потрібно буде більш ретельно продумувати план роботи з конкурентним середовищем. Тому що у всіх людних місцях вже є зони фаст-фуду. Але, звичайно, це не означає, що вам туди не «залізти». Просто потрібно бути підготовленим до ризиків. Адже конкурентна боротьба до моменту капітуляції одного з ваших «ворогів» може тривати не один місяць, а значить, на цей час потрібно буде закладати як мінімум роботу в нульовий прибуток.

Якщо ви все-таки вирішили помірятися з силами з іншими учасниками боротьби за проходить людини (можливо, це фуд-корт великого тц), то не лінуйтеся дізнатися всі слабкі і сильні сторони ваших конкурентів. Це можуть бути незручні столики, хамуваті співробітники, високі ціни, малий асортимент. Все що завгодно. Якщо ви візьмете на замітку все, що не подобається відвідувачам, то зможете вигідно відзначитися у своїй справі. Головне-сформувати у споживача сприятливе ставлення до вашого закладу.

Якщо ви відкривайте публічне місце, де люди будуть користуватися вашими послугами, то потрібно буде попрацювати і над назвою. У міру не прісне, але і не дуже зарозуміле. Воно повинно чіплятися в розумі у потенційного покупця і легко запам’ятовуватися. Якщо дозволяють можливості, можете найняти для формування бренду фахівців.

У будь-якому випадку, перш ніж діяти, потрібен буде хороший продуманий бізнес-план, в якому буде відображені і ризики і окупність. Так як пункт продажу значно відрізняється від виробничого цеху за багатьма параметрами. І невраховані тонкощі можуть обернутися проти вас. Втім, якщо у вас є бажання і здатність не зупинятися при перших же складнощах, то відкрити власну пончиковую не складе ніяких труднощів.

Ще 1000 кращих бізнес-моделей, ви можете знайти в розділах: бізнес ідеї або франшиза