Бізнес план доставки суші та ролів

26

Конкуренція в сфері доступної харчової екзотики вкрай висока, проте все одно нові точки, що спеціалізуються на японській і паназіатської кухні в форматі «take away», відкриваються з впертою регулярністю. Люди замовляють суші собі в офіс, щоб не витрачати час на обід в найближчому кафе, додому, щоб не готувати вечерю, для свят або романтичних вечорів – щоб побалувати гостей або кохану дівчину. Словом, будь-який вид їжі, будучи предметом необхідності, завжди знайде свого споживача.
Замовляючи суші через інтернет або по телефону, не потрібно чекати, поки звільниться столик в ресторані і поки кухар приготує запитуване блюдо. Тому попит на дані послуги продовжує залишатися стабільно високим, і новачок, грамотно подав себе споживачем, може розраховувати на не миттєвий, але зате значний прибуток.

Перед тим, як почати

Існує два варіанти відкриття свого бізнесу з доставки у форматі»take away». Перший-підписати договір з уже діючим рестораном азіатської або японської кухні і пропонувати клієнтам їх продукцію. Багато закладів у сфері харчування не пропонують доставку, оскільки це означає додаткові витрати на оплату праці кур’єра і утримання автотранспорту. Тому співпраця з вами буде їм вигідно. Даний варіант є найекономічнішим для вас, особливо якщо ви вже маєте в своєму розпорядженні власним автомобілем – тоді вам буде достатньо придбати переносний холодильник. І, зрозуміло, необхідно прискіпливо підійти до вибору постачальника. Він повинен випускати якісну продукцію і, як бонус, вже володіти хорошою репутацією серед споживачів.
Інший варіант-служба доставки з власним цехом виробництва. Її відкриття зажадає більш вагомих витрат, зате і прибуток буде приносити більшу. Крім того, ви зможете моніторити процес виробництва на всіх стадіях – від закупівлі «сировини» до упаковки суші для доставки і, таким чином, бути повністю впевненим в якості продукту. Саме цей варіант ми розглянемо в даній статті.

Бізнес план доставки суші та ролів

Документи та ліцензії

Необхідно подати документи в податкове відомство для реєстрації юридичної особи – в даному випадку найкраще підходить індивідуальне підприємництво. У список документів, необхідних для оформлення іп, входить заява зразка р21001, паспорт заявника і його іпн, а також квитанція про оплату держмита (800 рублів). Найбільш зручна схема сплати податків для такого типу бізнесу-це спрощена система оподаткування, при якій підприємець виплачує або 6% з доходів, або 15% з доходів, що зменшуються на величину доходів (останнє підходить, якщо ви все-таки збираєтеся займатися перепродажем).
Ліцензії санепідстанції та пожежної служби отримувати не обов’язково, однак необхідно, щоб приміщення повністю відповідало всім вимогам цих відомств – це позбавить вас від проблем, які можуть виникнути в тому випадку, якщо їх представник прийдуть в ваш цех з перевіркою.

Бізнес план доставки суші та ролів

Місце розташування і оренда

Територіальне розташування при виборі приміщення у вашому випадку не впливає на прибуток, так само, як і крокова доступність зупинки і частота прохідності – адже не ваші клієнти будуть приходити до вас, а ви до них.. Головне — щоб звідси було можливо добиратися до віддалених районів міста протягом часу, зазначеного в рекламі доставки.
Рекомендована площа приміщення — 25-30 квадратних метрів. Точка повинна включати в себе цех приготування (близько 12 квадратних метрів), господарське відділення і санвузол (8 і 2 квадрата відповідно) і вивантажувально-навантажувальну зону (8 квадратів). Вартість оренди варіюється в межах від 15 000 до 50 000 (за зростанням від середніх міст до мегаполісів і столиці).
Як було сказано вище, необхідно привести приміщення у відповідність тим нормам, які пред’являють сес (окремі мийки для посуду і рук, наявність витяжки у виробничому цеху, неможливість розміщення будівлі заводу) і пожежна охорона (наявність плану евакуації при пожежі та евакуаційних виходів, вогнегасники біля входу в приміщення). Додаткові витрати на це можуть скласти близько 10 000 рублів. Загальний ремонт приміщення і покупка необхідних меблів можуть обійтися вам в суму до 300 000 рублів.

Бізнес план доставки суші та ролів

Устаткування

Усереднена вартість повного набору обладнання для служби з доставки суші становить близько 70-80 000 рублів. Сюди входять електроплита (15-25 000 рублів), мікрохвильова піч (8 000 рублів), холодильна камера (20 000 рублів), фритюрниця (5 000 рублів), рисоварка або мультиварка (20 000 рублів) і обов’язкова за вимогами сес витяжка (10 000 рублів) і різна кухонне начиння. Не піддавайтеся спокусі заощадити на якості і купити надто дешеве обладнання, пропоноване сумнівними виробниками – в такому випадку існує ризик, що доведеться витрачати додаткові кошти на ремонт або заміну рано вийшли з ладу приладів.

Бізнес план доставки суші та ролів

Продукти

Окремо слід загострити увагу підприємців-початківців на покупці продуктів для виробництва суші. Визначальне значення тут мають якість і свіжість, оскільки конкуренція в сфері азіатського фастфуду жорстка, і споживач вибирає тих продавців, чия продукція найбільш смачна і не доставляє проблем з травленням. Служби доставки, що привозять своїм клієнтам холодні обвітрені суші з символічною кількістю риби і несвіжим наповненням, швидко заробляють погану репутацію і йдуть з ринку. Протилежний приклад-покупець робить імпульсний замовлення, побачивши листівку в поштовій скриньці або пройшовши за посиланням контекстної реклами, і йому настільки подобаються привезені суші, що він стає вашим постійним замовником. Саме така категорія клієнтів приносить доставкам більшу частину виручки, тому боротися слід за кожного покупця – отже, будь-який ваше замовлення повинен бути шедевром японської кухні.
Проведіть ретельний аналіз пропозицій серед постачальників. Закуповуючи партію продуктів для суші в перший раз, розбийте загальне замовлення на невеликі партії і замовте по кілька варіантів кожного виду продукції у різних постачальників, щоб порівняти якість – так ви зможете вибрати найбільш вдалий в економічному і якісному відношенні варіант.

Бізнес план доставки суші та ролів

Кадри

Ідеальний розпорядок роботи у вашому випадку-це цілодобова доставка. В іншому випадку рентабельність знижується на 2-4%. Виходячи з цього, ваш персонал (кухарі, кур’єри і оператори) повинні бути готові працювати позмінно, і в нічні години теж.
Мінімальний список працівників, необхідних для повноцінного функціонування служби доставки, включає трьох кухарів (заробітна плата – 20-30 000 рублів), трьох операторів прийому замовлень (15-25 000 рублів залежно від регіону) і трьох водіїв-кур’єрів (20-45 000 рублів). Бухгалтерію та охорону доцільно віддати на аутсорсинг – це обійдеться вам щомісяця в 5 000 і 20 000 рублів відповідно.
Головною відмінною якістю ваших кур’єрів і операторів повинна стати доброзичливість. Неввічливі і неуважні приймальники замовлень, так само як і неусміхнені або грубі кур’єри, зазвичай відбивають у покупця бажання звертатися в дану службу доставки ще раз, навіть якщо сама продукція йому сподобалася. І навпаки — якщо на кожен дзвінок оператор реагує душевно, так, ніби кожен замовник — його довгоочікуваний гість, то великий шанс, що на цей номер захочеться зателефонувати ще раз.
Що стосується кухарів, то, напевно, немає сенсу відзначати очевидне: вони повинні бути професіоналами. Вироблена ними продукція повинна не тільки відповідати стандартам якості і бути приголомшливо смачною, але і красиво виглядати. При прийомі рішення про трудові відносини з тим чи іншим кухарем обов’язково звертайте увагу не тільки на якість його готування і на його ставлення до гігієни праці. Волос, прилип до риби, або застряглий в начинці шматочок пластика не додадуть вам популярності.

Бізнес план доставки суші та ролів

Маркетинг

Просування служби доставки починається зі створення сайту (найпростіший вам розроблять за 10-15 000 рублів) і представництва в соціальних мережах (хоча б в надпопулярному «вконтакте», проте не варто забувати і про «instagram», кількість адептів зараз стрімко зростає). На сайті і в групі повинна бути зручна навігація, щоб потенційний покупець міг повною мірою оцінити меню і спеціальні пропозиції, а у випадку з сайтом – ще й зробити замовлення в режимі «онлайн», просто натиснувши на вподобану позицію. Простота замовлення — це те, що визначає імпульсну покупку, а про її важливість ми уде говорили вище.
Також для збільшення спонтанних замовлень необхідно виділити кошти на контекстну рекламу і seo-оптимізацію. Корисно буде також, якщо посилання на ваш сайт буде видаватися пошуковими системами в числі перших кількохПозицій-цього також можна домогтися на комерційній основі.
Просування вашої служби доставки можна і потрібно вивести і в оффлайн-середу. Реклама транспорті і ліфтах, роздача листівок з повідомленнями про акції або флаєрів, що дають право на знижку, бонуси і безкоштовні пропозиції постійним покупцям, знижки при самостійному винесенні замовлення – ці та численні інші маркетингові «фішки» будуть працювати на збільшення вашого прибутку.

Франчайзинг

Якщо у вас немає бажання або вміння самостійно складати бізнес-план проекту, або якщо ви бажаєте вкласти гроші в гарантовано успішне підприємство, тоді має сенс вибрати бізнес по франшизі, тобто придбати право на користування товарним знаком і діловими технологіями відомої марки (наприклад, федеральних мереж «суші wok» , «суші сіті» і «суші шоп»). В даному випадку франчайзі (тобто покупець франшизи отримує всебічну підтримку свого патрона-франчайзера-вже розкручений бренд, що робить бізнес набагато більш конкурентоспроможним, маркетингові технології рекламу на федеральному рівні, готове меню з рецептами від шеф-кухарів, рекомендації по вибору приміщення і способам виробництва продукції, готовий бізнес-план, навчання франчайзі і стажування персоналу.
Схема співпраці з франчайзером проста. Ви виплачуєте власникам торгового знака одноразовий паушалиний внесок (в даній області він становить приблизно 300-400 000 рублів), а також щомісячний платіж (роялті), який становить 2-6% від прибутку. Натомість ви отримуєте готову схему ведення бізнесу і набагато менші терміни окупності вкладень.

Рентабельність

Ціна «вхідного квитка» в бізнес з доставки суші починається від 1 000 000 рублів (на відкриття точки і покупку всього необхідного). Середньорічні витрати в залежності від регіону складають від 5 000 0000 до 6 500 000 рублів (оренда, закупівля продуктів, заробітна плата персоналу, комунальні витрати, бензин, рекламне просування). Прогнозований середньорічний дохід-500-750 000 рублів. Рентабельність даного бізнесу-20-25%.