Бізнес план: як відкрити бізнес по копченню мяса і риби

16

Що потрібно буде зробити:

— вивчити ринок

— вибрати місце

— ознайомитися з обладнанням

— зрозуміти правові аспекти

— вивчити можливі варіанти закупівель продукції

— вибрати майбутніх постачальників

— окреслити зони збуту

— зрозуміти можливі ризики

— скласти графіки запуску справи

Вивчення ринку

Для того, щоб запустити свою справу, неважливо, копчене м’ясо чи його головна складова, або ж іржаві годинник, потрібно оволодіти інформацією. Отримати розуміння того, що в даний час представляє з себе ринок тієї продукції, яку ви плануйте реалізовувати. У це поняття входять дані про асортимент і ціни. У нашому випадку на копчену продукцію. Першою справою вас будуть цікавити ті підприємства, які розташовані в зоні вашого майбутнього дії. Іншими словами — ваші майбутні конкуренти. Цей аналіз потрібно проводити для того, щоб спочатку розуміти смакові переваги та побажання ваших майбутніх клієнтів. Сюди ж відноситься вивчення зразків товару на ринку. Пробна партія купується не просто так. А для виявлення плюсів і мінусів товару конкурента. Таким чином, ви зможете поліпшити якість вашої роботи, а знаючи відсоток попиту на той чи інший вид товару, спрогнозувати попит на свій товар.

Потрібно пам’ятати, що в наші дні, споживач вкрай прискіпливо ставиться не тільки до якостей товару, але і процесу його виготовлення. Особливо це стосується продуктів харчування. Йому потрібно знати як і де проходив процес, які інгредієнти використовувалися, де зберігався товар.

І якщо ви зможете запропонувати своєму покупцеві не просто смачну, але і якісну копчену рибу або м’ясо, без найменшого натяку на використання фарбувальних хімічних розчинів і всяких замінників, що призводять на думку обивателя до мало не летального результату, то успіх вашому підприємству забезпечений. Нехай навіть цінник буде не найнижчим на ринку.

Як вже було мимохідь помічено вище, ваша пропозиція повинна формуватися виходячи з попиту на подібну продукцію. Так, наприклад, балик під пиво – не втрачає своєї популярності серед середніх верств населення. Тобто величезного числа ваших потенційних покупців.

Також для пошуку кінцевого споживача, незважаючи на те, що ви плануєте збувати копчену продукцію, підійде всесвітня павутина. Краще включити цей елемент в свій бізнес план спочатку. Так як сайт-незайвий інструмент продажів і розширення зони вашої справи. На ньому ви можете не тільки розміщувати інформацію про якість вашого товару, процеси його виробництва, все те, що зацікавить допитливого клієнта, але викладати фото готової риби і м’яса. Головне, щоб це були якісні фото, що викликають в прямому сенсі слова слиновиділення від їх перегляду. Можливі й додаткові матеріали, які просто підвищать інтерес до вашого порталу, а відповідно і товару — це ролики про риболовлю, секрети приготування риби і м’яса в домашніх умовах і інше.

Сайт також може служити засобом стимуляції вашого клієнта. Пропонуйте бонусні гарантії, подарункові набори, акції та конкурси з заохочувальними призами, або ж взагалі добийтеся замовлень вашої продукції через ваш сайт. Хоча на першому етапі, коли з споживач ще не знайомий з вашим товаром, це зробити вкрай не просто.

Націліться і на торгові мережі по всій росії, починаючи з малого. Невеликий магазинчик також має шанси на співпрацю з великими гравцями ринку продуктів. Тим більше у зв’язку з процесами імпортозаміщення, популярні балики зарубіжних виробників цілком можуть бути замінені на вітчизняний товар не поступається за якістю і смаковими властивостями.

Бізнес план: як відкрити бізнес по копченню мяса і риби

Місце для проівзодства

При виборі місця для організації своєї справи, потрібно визначитися з відповідним вам обсягом продукції, що збувається. Можливо вам не захочеться виходити за рамки невеликого домашнього підприємства, а може бути метою стане і повномасштабна мережа з продажу копченої продукції. У будь-якому випадку, це вплине на ваші подальші дії і обсяг грошових вливань у вигляді стартового капіталу.

Якщо ви за домашній бізнес, то цілком підійде і вільне місце вдома, в гаражі, на присадибній ділянці в приватному секторі. Але якщо метою стане – велике виробництво, необхідно буде вносити в бізнес план оренду достатнього за площею приміщення, що веде до оснащення цеху з виробництва і випуску вашої продукції.

Пам’ятайте, що якщо ви почали з першого варіанту, то поступово переробити його під великий і сучасний цех буде не так-то просто. Так як існує ряд законодавчо обговорених норм і вимог з боку санітарної служби, ліцензування та інших державних регуляторів. Наприклад, приміщення повинно розташовуватися на відстані не менше трьохсот метрів від житлових будівель та інших підприємств, повинна бути облаштована подача гарячої та холодної води, каналізаційних комунікацій, вентиляційних систем. Обов’язкова наявність роздягалень для персоналу, санвузлів та інших дрібних моментів.

Якщо ви все-таки вирішили зупинити свій вибір на побудові великого бізнесу з нуля, то задумайтеся про оренду, або навіть викуп будівлі колишньої їдальні. Такий варіант значно спростить вам і нелегке завдання, адже подібна будівля вже будувалося з урахуванням відповідності подібним нормам.

Бізнес план: як відкрити бізнес по копченню мяса і риби

Необхідне обладнання

Знову ж таки, розрахунок закупівлі необхідного обладнання для вашого виробництва буде спиратися на те, який масштаб бізнесу ви обрали. Для мінімального варіанту вам знадобиться коптильня. При бажанні виготовити такий апарат можна і самому, але взагалі ринок рясніє різними варіантами, що розрізняються як за ціною, так і за функціоналом. Вибирати буде з чого. Цінник на коптильні різниця від п’яти до тридцяти п’яти тисяч рублів. При виборі звертайте увагу на виробника, функції, почитайте відгуки покупців, щоб заздалегідь знати мінуси і плюси обраного апарату.

Крім коптильні потрібно власне продукція для копчення.

Якщо ж вибір ваш припав на другий варіант-велике виробництво, то в статтю додаткового обладнання, потрібно буде включити технологічні столи, ванни для мийки, ножі і дошки для оброблення, ваги, клітки для копчення, шампури, холодильні камери, цехові візки. Задуматися про транспорт для перевезення готової продукції від цеху до точки реалізації, паливо для коптилень (найчастіше використовуються брикети з різних порід дерева).

Перераховане обладнання-мінімум від необхідного. Кінцевий же список формується при визначенні обсягів і детально розписується в бізнес плані.

Важливо і технічне оснащення обладнання, яке також буде перевірятися на момент порушень. Основні вимоги до коптильні і процесу її експлуатації:

— дверцята повинні закриватися щільно

— наявність системи вентиляції і люка камери

— рейки, шомпола і інші знімні елементи повинні бути в декількох змінних наборах (це пов’язано з постійною санітарною обробкою подібних елементів).

— наявність термометрів і регуляторів темеператури.

— фіксація температурного режиму в журналі відповідальним співробітником.

— зберігання сировини для виробництва і готової продукції окремо один від одного.

Такі обов’язкові умови. Але не зайвим буде додатково вивчити всі санітарні норми та інструкції з експлуатації великих виробничих коптилень, щоб не стати заручником власного незнання в разі нестандартної ситуації або перевірки.

Цінник на подібну коптильню також може варіюватися. Але середня вартість-близько 130 000 рублів. Обсяг виробництва — до 300 кілограм продукту за добу. Не забувайте також про необхідність щоденної санітарної обробки відповідно до норм. Продумайте пакувальні процеси, особливо, якщо в планах стоїть випуск різаної або скибковий продукції. У таких випадках необхідно буде вказувати номер партії, дату розфасовки і термін придатності.

Бізнес план: як відкрити бізнес по копченню мяса і риби

Закупівля продукції

Так як ви тільки починаєте бізнес, не прагнете з перших же закупівель брати великі обсяги. Вам належить ще перевірити його на якість, порівняти ціни різних постачальників, вибрати найбільш вигідні для вас шляхи поставок. Швидше за все, найбільш вигідним буде купувати в своєму ж регіоні, або в сусідніх. Інакше, витрати на доставку з’їдять весь прибуток. Спробуйте налагодити контакт з рибними господарствами. Для них така співпраця теж виявиться вигідним, і можна буде розраховувати не тільки на хорошу якість, але деякі поступки. Особливо в подальшому, якщо ви будете їх постійним клієнтом, а обсяги будуть рости.

І не варто купувати товар, що пройшов заморозку. Це загрожує як втратою якості, так і можливістю нарватися на несвіжий товар. А від якості вашого продукту буде прямо залежати успіхВашого підприємства.

До того ж, замовляючи продукт безпосередньо у виробників – рибальських господарств і тваринницьких ферм, ви найменше ризикуєте. Так як такі підприємства зазвичай зареєстровані і діють згідно з усіма санітарними та іншими законодавчими нормами. Безсумнівним плюсом буде і ціна, на яку не впливатимуть посередники.

При розрахунках обсягів закупівлі пам’ятайте, що під час процесів копчення риба і м’ясо втрачають деяку частку ваги. Близько 10 відсотків. Тобто на виході ви отримуєте менше, ніж закупили. Звідси і необхідність вибирати постачальника з розумом, аналізуючи всі моменти, від ціни до якості і місця розташування. Якщо вдасться знайти постачальника в регіоні дії вашого бізнесу, витрати на доставку до цеху можна буде значно скоротити, тим самим підвищивши частку прибутку. А також це знизить ймовірність закупівлі несвіжої сировини.

У роботі з постачальниками також важливо дотримуватися процесів, що стосуються документів і ліцензій. З кожним постачальником укладайте договір, де будуть прописані номери сертифікатів, ветеринарних постанов, а також гарантії якості продукту. Більш того, документально повинні відображатися і дата поставки, тип сировини, вага.

Законослухняні постачальники самі будуть прагнути до правильного документообігу. Тому що від цього залежить думка клієнтів, а відповідно і певна частина прибутку.

Персонал на початковому етапі дії вашого бізнесу не обов’язково повинен бути численний. Досить буде двох осіб. Відповідального за саме виробництво і помічника.

Бізнес план: як відкрити бізнес по копченню мяса і риби

Ринки збуту

Це дуже важлива частина вашого бізнесу. Все-таки ви маєте справу з харчовою продукцією, яку до того ж не можна піддавати довгому зберіганню на складі. А зіпсувався продукт призведе не тільки до втрати частини доходу, але може стати причиною великих неприємностей вже на старті справи, аж до повного закриття.

Тому важливо відразу намітити точки збуту, не гнатися за великими обсягами з перших же кроків, вміти домовлятися в можливими посередниками до кінцевого споживача. Використовуйте всі можливі канали. Від ринків до невеликих продовольчих магазинчиків і пивних. Якщо ваш продукт відрізняється якістю і смаком, то покупцеві він доведеться до речі. Так як корисність такого продукту явно вище всіляких чіпсів і сухарів. А пиво і рибка просто створені один для одного. Про слоган для своєї продукції теж можете подумати у вільний час. Правильні маркетингові ходи можуть допомогти вам грамотно увійти на ринок.

Як не варто гнатися за великими обсягами з перших кроків, так не варто і заламувати ціни для своїх перших клієнтів. Спочатку пропонуйте вигідну ціну, щоб напрацювати базу постійних клієнтів і оцінити всю таємницю попиту, вирости на дрібних, некритичних помилках. І потім вже довести свій бізнес до стадії розширення і зростання. І не забувайте, що завжди вашою перевагою має бути якість пропонованого товару.

Бізнес план: як відкрити бізнес по копченню мяса і риби

Ризики

Так чи інакше, якщо ви не готові до великих ризиків і втрат капіталу, починайте з міні-коптильні. Розширюватися при цьому хоч і важко, але все ж набагато зручніше, маючи вже постійних клієнтів, канали закупівель і збуту.

Як вже було сказано вище, вибирайте постачальників з розумом. Надійний постачальник з якісним товаром принесе вам більше підсумкового прибутку ніж сумнівний з низькою ціною.

Сезонність впливає не тільки на попит, але і на виробничі процеси. Так в жарку погоду, щоб уникнути швидкого псування продуктів важливо дотримуватися певного температурного режиму, для чого може різко знадобитися закупівля додаткового холодильного обладнання. Враховуйте подібні «позаштатні» витрати ще на етапі написання бізнес плану. Це дозволить уникнути важких ситуацій.

Теж стосується процесів транспортування товару. Під час навантаження-вивантаження продукція як правильно знаходиться під дією вуличної температури. Тому необхідно домогтися швидкості процесу, інакше є ризик псування товару.

Графіки запуску бізнесу

Бізнес план: як відкрити бізнес по копченню мяса і риби

Мале виробництво

— придбання обладнання для копчення, його установка, налагодження. На це відведіть 1 день.

— 3 дня піде на підбір асортименту майбутнього товару.

— 5 – на підготовки приміщення.

— на реєстрацію своєї справи відводите як мінімум два робочі тижні. В цей же час можна зайнятися підбором співробітників.

— ще один день на придбання першої партії товару.

Якщо брати середню ціну по ринку, то на обладнання варто закласти 400 000 рублів. Ще 200 000 рублів на ремонт приміщення і приведення його у відповідний вигляд. 25 000 рублів на оформлення документації. Закупівля сировини на старті – 250 000 рублів. Оплата логістики, оренди торгової площі та електроенергії – в середньому 650 000 рублів. Заробітна плата персоналу з двох осіб-500 000 на рік. Податки та інші витрати – 420 000 рублів.

Бізнес план: як відкрити бізнес по копченню мяса і риби

Великий бізнес

Оренда приміщення під коптильний цех – 300 000 рублів. Електроживлення — 220 000 рублів. Сировини потрібно буде закуповувати на 2 800 000 рублів. Зарплата також 500 000 рублів. Податки 270 000 рублів. Логістика і невраховані витрати 300 000 рублів. Підсумок: 4 390 000.

Дохід:

Торгові мережі принесуть 400 рублів за кілограм. 800 кг – — це 320 000 рублів на місяць.  точки громадського харчування. 300 рублів за кілограм. 120 000 на місяць. Разом це 5 280 000 рублів на рік.

Це приблизний розрахунок. Але щоб прибуток дійсно був не менше, знадобиться, як говорилося на початку статті, провести ретельний аналіз ринку, оволодіти всією необхідною інформацією – від пропозицій конкурентів до попиту на тих чи інших точках і переваг кінцевого споживача.

Також закладайте ризики, адже одна або кілька обраних точок може виявитися нерентабельною, а постачальник раптом відмовиться від подальшої співпраці.

Якщо все врахувати ще на етапі планування і підготовки бізнес плану, від подібних ризиків, до всієї необхідної документації та сертифікатів якості, якщо вкласти в проект не тільки гроші, але і бажання заробити, то справа окупиться досить швидко. Рентабельність бізнесу копчення м’яса і риби висока, а стартовий капітал можна варіювати в залежності від початкових обсягів. Та й якщо ви самі любитель копченої продукції, створювати бізнес або сімейну справу на тому, що вам до душі буде легше в усіх відношеннях.