Чи обовязкова сповідь перед причастям. Що можна і що не можна перед причастям? додати свою ціну в базу коментар

203

— отче вадиме, давайте обговоримо дуже важливу тему-значення таїнства покаяння або сповіді в духовному житті сучасного православного християнина. Іноді навіть в церковних засобах масової інформації починають висловлюватися думки, нібито сучасна практика сповіді збиткова, сповідатися треба тільки тоді, коли виникне внутрішня потреба, а причащатися потрібно частіше, бажано на кожній літургії, при кожному відвідуванні храму. Звучать заклики ніяк не пов’язувати в церковній практиці здійснення цих таїнств. Що ви можете сказати, отець вадим, про значення таїнства сповіді?

— можу сказати лише те, про що століттями свідчить церква: покаяння — це одне з семи найважливіших таїнств, які забезпечують повноту духовного життя людини і його порятунок. Без покаяння порятунок неможливий. Це фундамент духовного життя. Святі отці називають таїнство покаяння другим хрещенням, бо в ньому очищається і відроджується душа людська і стає здатною приймати благодатні дари інших церковних таїнств, в тому числі і євхаристії. Хто в якійсь мірі ігнорує це таїнство або нехтує ним, а такі тенденції в наш час стали з’являтися, той ризикує все своє духовне життя перетворити в лицемірний фарс.

Я думаю, що ці прагнення принизити значення сповіді для духовного життя християнина виникли в православному середовищі під впливом протестантизму на церковну свідомість. На жаль, протестантизм на заході деформував свідомість католицизму, а тепер дістався і до православ’я. Сповідь-необхідна умова для того, щоб душу привести в бого-угодний стан. Ми читаємо у святих отців отом, що вся-духовне життя людини грунтується на покаянні. Сповідь-це головний засіб для глибокого покаяння. Святитель ігнатій брянчанінов в своїх творіннях зазначав, що значення сповіді в житті православного християнина зростає і буде зростати, оскільки люди все рідше використовують інші духовні засоби. Ми не вміємо молитися і не проявляємо старання, не проявляємо старанності до посту, легко піддаємося гріховним спокусам. Якщо ми ще виштовхнемо і сповідь на периферію нашого духовного життя, то тоді нас можна брати голими руками.

— але тут виникає відразу питання: я ж можу покаятися вдома під час особистої молитви, навіщо необхідна сповідь в церкві?

— давайте відразу розведемо ці поняття-особисте покаяння, яке, безсумнівно, чує господь, і церковна сповідь як таїнство. Так, господь чує і часто прощає людині багато гріхів, оплакані їм в особистій молитві. І коли ми в церкві говоримо: «господи, помилуй», — господь нам багато прощає. І тим не менше це не замінює таїнства сповіді, тому що людині необхідно не тільки отримати прощення гріхів, але і потрібно благодать для лікування гріховної рани і ще необхідна благодатна сила, щоб скоєний гріх більше не повторювався. Ці дари подаються в церковній сповіді, в цьому найбільшому таїнстві духовного відродження, тому воно вкрай необхідно в житті християнина. Скажу зі свого досвіду: коли я навчався в семінарії, у мене була можливість в троїце-сергієвій лаврі щотижня сповідатися, і я пам’ятаю свій внутрішній стан тоді, наскільки глибоко і тонко переживалося все гріховне в особистому житті і легше було цьому протистояти. Потім настав інший період в житті, коли я став сповідатися рідше, може бути, раз на два-три тижні. І це вже був інший стан. Начебто всі мої органи чуття огрубіли і притупилися. Свідомістю гріх фіксується, а внутрішніх сил для опору менше. Людині, яка сумнівається в істинності, дієвості і користь сповіді, пропоную на особистому досвіді спробувати, що це таке, підійшовши до неї гранично відповідально і серйозно.

— але, отець вадим, а як же кажуть, що в деяких інших помісних православних церквах, скажімо в греції, буває, що віруючі причащаються регулярно, а сповідуються не так часто. Хоча одночасно треба визнати, що в грецьких монастирях велика увага приділяється частій регулярній сповіді. У зв’язку з цим мені пригадується праця сербського професора владети єротіча, який пише, що для гідного причастя треба вдаватися до регулярної сповіді, щоб сповідь обов’язково передувала причастя. Але як бути, коли нам ставлять в приклад практику інших церков, де не обов’язково сповідуються перед причащанням. Так, може бути, і нам не треба сповідатися?

— у російській православній церкві існує чудова традиція сповідатися перед кожним причастям, і дай бог, щоб вона зберігалася ще довгий-довгий час. Звичайно ж, в цьому питанні є свої нюанси. Тут не може бути формального підходу. Але якщо говорити в загальному, сповідь перед причастям — це дуже важливий і корисний духовний принцип. Так, дійсно, в деяких помісних церквах ця практика виглядає трохи інакше, ніж у нас. Часом порівнюють російську традицію з грецькою, де на сповідь люди йдуть тоді, коли вони відчувають в цьому потребу. Треба відзначити, що історія виникнення цієї традиції в греції — окреме спеціальне і неоднозначне питання. Наприклад, в xiv ст. Григорій палама у своїй проповіді «про святих і страшних христових таємниці «прямо вказує на необхідність сповіді перед причастям:»якщо ж з поганою совістю, і не отримавши, завдяки сповіді, відпущення гріхів від прийняв владу вирішувати і пов’язувати їх, і перш ніж звернутися до бога, перш ніж виправитися за правилом благочестя, ми приступаємо [до святих таємниць], то, звичайно, це робимо в суд собі і на вічне мука, відштовхуючи від себе і самі божі щедроти і терпіння його до нас». Докладне обговорення історії виникнення роз’єднаної практики сповіді і причастя в грекомовному середовищі виходить за рамки нашої бесіди. Погодимося з тим, що вона зараз реально існує. Але, чому ця традиція, на мій погляд, не застосовна в сучасному церковному житті в росії? перш за все тому, що грецький народ не пережив такий період безбожництва, який дістався нам. Сучасні греки виростають в православних сім’ях. Здебільшого вони знають, що таке гріх і що таке чеснота. У них православ’я-це державна релігія. Їх виховують в православних традиціях вже кілька поколінь, і ця традиція не переривалася. Тому в їхній свідомості багато важливих принципів духовного життя вкорінені з дитинства. Їм без особливих настанов зрозуміло, що якщо я сьогодні згрішив, то мені не можна сьогодні причащатися, необхідно піти до духівника на сповідь.

У нашій вітчизні, яка пережила страшний період гоніння на церкву, люди щиро потягнулися до храму. Це чудово. Але в силу своєї духовної необізнаності в більшості своїй не розуміють тяжкості скоєних ними гріхів, найчастіше взагалі їх не бачать. Зараз видається багато православної літератури-це прекрасно, але чи багато її читають ті люди, які роблять перші кроки до храму? сучасна людина читає дуже мало, тому просвітницькі можливості друкованої продукції не варто переоцінювати. У такій ситуації без обов’язкової сповіді перед причастям не обійтися. Будь-священик багаторазово стикався з такими прикладами: людина приходить на сповідь, кається в недавно скоєному гріху блуду, перелюбу або аборту і тут же каже: батюшка, благословіть причащатися, я з ранку нічого не їв. Людина говорить це щиро, він не має наміру причаститися в осуд або свідомо знехтувати принципами духовного життя, він їх просто не знає. Або інший, ще більш поширений приклад: людина не бачить в собі жодного гріха або називає формально якусь загальну фразу без найменшого розтрощення або самоукорения і прагне до святої чаші. Якби у нас не існувало традиції сповідатися перед причастям, то хто, коли і де допоможе таким людям? давайте згадаємо грізні слова апостола павла про негідне причастя: «хто буде їсти хліб цей або пити чашу господню негідно, винен буде проти тіла і крові господньої. Так відчуває ж себе людина, і таким чином нехай їсть від хліба цього і п’є з чаші цей. Бо, хто їсть і п’є негідно, той їсть і п’є осуд собі, не розмірковуючи про тіло господнє. Тому багато з вас немічні і хворі і чимало вмирає «» 1 кор. 11, 27-30). Якщо ми хоч ненадовго задумаємося над цими апостольськими словами, то до чого вони нас приведуть? до сповіді. Якщо зараз відкинути принцип взаємозв’язку сповіді і причастя і надати всім можливість вирішувати питання про сповіді виходячи з особистих міркувань, то ми уподібнимося нерозумної матері, яка народила дитину, а потім винесла його на вулицю, поклала на перехресті і, залишаючи його, сказала: руки, ноги, голова у тебе є, там храм, тут будинок, за пагорбом город — йди працюй, харчуйся і живи богоугодно.

Звичайно ж, принципом взаємозв’язку сповіді і причастя необхідно користуватися з міркуванням, як сказано в євангелії: «субота для людини, а не людина