Ідея бізнесу: як відкрити бізнес на виробництві борошна

18

Перед тим, як почнемо

Вивчіть види борошна. На ринку затребувані не тільки пшеничні сорти, а й кісткова, кукурудзяна, гречана, вівсяна та інші види. Можливо, доведеться починати саме з нестандартних варіантів. Вирішити, на чому зосередитися, допоможе вивчення попиту у вашому регіоні. Конкуренцію також варто оцінити досконально, вона досить висока.
Якщо ви раніше не працювали в цій галузі, і не маєте в своєму розпорядженні професійними знаннями, знайдіть досвідченого технолога. Саме він буде приймати рішення про придбання того чи іншого обладнання, зможе реально оцінити приміщення для підприємства і пропозиції потенційних постачальників. На основі цих даних ви повинні скласти реальний бізнес-план.

Ідея бізнесу: як відкрити бізнес на виробництві борошна

Основні ризики

Залежності від сезону в цьому бізнесі немає-якісна мука затребувана постійно. Головна перешкода-висока конкуренція. Пробитися на ринок борошна з новим продуктом дуже складно. Ви повинні запропонувати якісну продукцію, широкий асортимент сортів і прийнятні ціни.

Ідея бізнесу: як відкрити бізнес на виробництві борошна

Розташування

Для організації виробництва борошна потрібно просторе будівля, мінімальна площа – 200 м2. Параметри приміщення для млина залежать від технічних характеристик виробничої лінії. Варто врахувати необхідність окремих площ під зерновий склад і приміщення для зберігання готової продукції.
Для вас важлива максимальна близькість до постачальників сировини. Ідеальний варіант розташування-безпосередньо біля елеватора. Підійдуть околиці великого міста або районний центр. Краще купити приміщення. Якщо ж стартового капіталу недостатньо, необхідно ретельно попрацювати над оформленням договору оренди. Постарайтеся прописати максимально вигідні для себе умови його продовження і можливість викупу.
Технічні вимоги до приміщення висувають санітарна та пожежна служба – їх слід дізнатися заздалегідь.

Ідея бізнесу: як відкрити бізнес на виробництві борошна

Устаткування

Технологічна лінія ділиться на 3 групи, які відповідають певному етапу в переробці зерна або інших видів сировини.
Початковий комплекс складається з обладнання для підготовки зерна до обробки:

  1. силоси;
  2. ланцюговий або стрічковий конвеєр;
  3. апарати для видалення домішок;
  4. машини для гідро — і термообробки зерна;
  5. апарати для контролю якості та дозування.

Центральний або основний комплекс складається з найдорожчого обладнання:

  1. дробильні машини;
  2. магнітні сепаратори;
  3. вальцеві верстати;
  4. апарати для просіювання;
  5. машини для обробки великих частинок.

Основний комплекс може складатися з різної кількості апаратів. Залежно від цього параметра визначається його продуктивність.
Завершальний комплекс-найпростіший. Він складається з ваг для готового борошна, дозаторів і апаратів для змішування. На фасувальних машинах, які зашивають мішки, краще не економити. Вони коштують 20 000-30 000 рублів. Це місячна зарплата одного робітника. У разі відсутності фасувальної машини вам доведеться наймати кілька людей, які будуть виконувати цю роботу вручну.
Крім інвентарю вам знадобиться хоча б один вантажний автомобіль, вилочний навантажувач. Заздалегідь знайдіть надійного постачальника мішків і врахуйте ці витрати при написанні бізнес-плану.
Виробничі лінії коштують в межах 1 100 000-1 300 000 рублів в залежності від потужності і ступеня автоматизації. Є недорогі міні-млини, які не вимагають особливо просторого приміщення.
Проблем з пошуком обладнання не буде-на ринку достатньо пропозицій від вітчизняних і зарубіжних виробників. Вибирайте варіант з установкою, налаштуванням і сервісним обслуговуванням. Поцікавтеся можливістю навчання ремонту виробничої лінії вашого механіка. Деякі виробники і постачальники зарубіжного обладнання пропонують повний комплекс сервісних послуг. Можливо, в цьому випадку вартість вийде на 100 000 дорожче, але воно того варте.

Ідея бізнесу: як відкрити бізнес на виробництві борошна

Кадри

Важливий етап роботи-лабораторні дослідження сировини. Ви можете укласти договір зі спеціалізованою лабораторією, але краще найняти фахівця на постійній основі.
Для роботи на складі зерна і готової продукції необхідно не менше 2-х комірників і 2-х вантажників.
Одна зміна в цеху при наявності повної автоматичної лінії повинна складатися з оператора і 2-х робітників. Керує процесами технолог. За станом обладнання стежить механік. При наявності власного вантажного транспорту необхідно найняти водія. Вашому об’єкту потрібна надійна охорона. Систем відеоспостереження та сигналізація необхідні, але і без сторожів обійтися не вийде.
Бухгалтера слід наймати на постійній основі. На перших порах пошуком покупців може займатися власник бізнесу. Але при виході на перші прибутки слід запросити кваліфікованого менеджера по роботі з клієнтами. В умовах високої конкуренції це дуже важливо.

Ідея бізнесу: як відкрити бізнес на виробництві борошна

Документи та ліцензії

Оформити міні-підприємство можна як іп. Якщо ж ви плануєте виходити на великих оптових покупців, краще зареєструватися як юридична особа. Дозвіл на організацію виробництва слід отримувати в місцевих адміністративних органах, пожежного нагляду та сес. При будівництві нової будівлі і кардинальної реконструкції старого доведеться узгодити проект з архітектурним бюро, екологічною службою і вище згаданими установами. Крім цього, необхідно врахувати всі вимоги щодо водопостачання та каналізації, електропостачання.
Дозвіл на переробку зерна і ліцензії видає росспоживнагляд після перевірки технічної документації обладнання, сертифікатів від постачальників зерна і документів за технологічною схемою виробництва.
Процес оформлення документів може тривати два-три місяці. Приблизна вартість отримання пакету дозвільних документів-близько 35 000 рублів. Клопоти з оформлення краще довірити юридичній фірмі. Фахівці скоротять період реєстрації і в кінцевому результаті допоможуть скоротити витрати за цією статтею.

Ідея бізнесу: як відкрити бізнес на виробництві борошна

Маркетинг

Ваші потенційні покупці – хлібні комбінати і цехи з виробництва борошняних виробів, булочні та кондитерські, ресторани і піцерії, мережі продуктових магазинів, оптові бази. Розробіть для керівників цих підприємств привабливу комерційну пропозицію. Попит на різні сорти борошна змінюється в залежності від сезону. Постарайтеся надати максимально широкий асортимент. Приймайте активну участь в галузевих виставках і форумах, в тому числі, і на заходах виробників зернових.
Розробіть інформативні та привабливі буклети та етикетки для роздрібних клієнтів. Запропонуйте їх разом зі своєю продукцією магазинам. Це відмінний хід, який працює на впізнаваність вашого бренду. Реклама в змі у вашому випадку відчутного ефекту не дає.
Для підвищення рентабельності варто вкласти прибуток від продажу продукції в організацію цеху з виготовлення макаронних виробів. Відходи від вашого виробництва також можна продавати на виготовлення комбікормів для тварин.

Ідея бізнесу: як відкрити бізнес на виробництві борошна

Рентабельність

Розглянемо прибутковість на прикладі невеликого підприємства з потужністю 2 000 кг борошна вищого сорту в зміну. Організація, закупівля обладнання та сировини – близько 2 000 000 рублів. Поточні витрати — 300 000 рублів на місяць.
При виробництві 2 000 кг борошна в день за місяць підприємство виробляє 44 000-46 000 кг.при оптовій ціні на борошно вищого сорту 18 руб. За 1 кг дохід підприємства складе близько 790 000 рублів. За вирахуванням поточних витрат і витрат на придбання сировини можна розраховувати на чистий прибуток у розмірі 90 000-110 000 рублів. При безперебійній роботі і стабільній реалізації продукції вихід на окупність настає через 2-2,5 року.

Ідея бізнесу: як відкрити бізнес на виробництві борошна

Резюме

Незважаючи на високу конкуренцію, виробництво борошна – перспективний напрямок. Важливо запропонувати покупцям якісну продукцію і прийнятні ціни.