Ідея бізнесу: як відкрити бізнес з виробництва снеків, сухариків, закусок

20

Перш ніж почати

Вивчіть попит на снеки, закуски та сухарики у вашому регіоні. Також, дізнайтеся все про асортимент конкурентів. Можливо, ви знайдете вільну нішу і зможете вийти на ринок з довгоочікуваною новинкою.
Складаючи бізнес-план і починаючи процес організації виробництва, шукайте покупців.

Ідея бізнесу: як відкрити бізнес з виробництва снеків, сухариків, закусок

Основні ризики

Незважаючи на велику кількість снеків на полицях магазинів, особливої конкуренції в цьому сегменті поки не спостерігається. Головний ризик починаючого підприємця-неправильна оцінка своїх можливостей і недотримання законодавчої бази. Вивчіть всі нормативи і вимоги до виробництва, складіть докладний бізнес-план і постарайтеся передбачити всі можливі непередбачені витрати.

Ідея бізнесу: як відкрити бізнес з виробництва снеків, сухариків, закусок

Розташування

Виробництво можна розмістити і в невеликому населеному пункті. Так ви зможете заощадити на оренді приміщення. Але оптимальним варіантом для організації збуту продукції є місто з числом населення не менше 1 мільйона. Вивчіть пропозиції з комерційної нерухомості і порахуйте, у що будуть обходитися транспортні витрати на доставку продукції в обох випадках. Кращим варіантом вважається передмістя великих міст.
Для середнього виробництва потрібно приміщення площею 80-100 м2. Приблизно така ж загальна площа потрібна для складських, побутових і офісних приміщень. Для роботи обладнання необхідно напруга в 380в.

Ідея бізнесу: як відкрити бізнес з виробництва снеків, сухариків, закусок

Обладнання

Виробнича лінія для виготовлення сухариків повинна складатися з наступних обов’язкових машин:

  1. автомат для різання хліба.
  2. сушильні печі.
  3. пристрої для внесення добавок,
  4. пристрої для фасування і упаковки.

Можна шукати кожну з цих машин окремо, але експерти рекомендують купувати автоматизовані лінії повного циклу. Залежно від країни виробника і продуктивності вартість комплекту обладнання становить від 250 000 до 400 000 рублів.
Бажано віддати перевагу виробникам, які пропонують сервісне обслуговування обладнання у вашому регіоні.
Крім лінії, будуть потрібні різні інструменти (ваги, совки, гуртки, мірні ложки), інвентар (контейнери для сушіння і зберігання сухарів), піддони, столи, стелажі. На це буде потрібно близько 100 тисяч рублів.
Для транспортування продукції оптовим клієнтам слід придбати вантажний автомобіль.

Ідея бізнесу: як відкрити бізнес з виробництва снеків, сухариків, закусок

Сировина та витратні матеріали

Для виробництва 150 кг сухариків (2 500 пачок по 60 г) потрібно близько 300 кг щільного хліба і 1,6 кг спецій. Із закупівлею хліба і спеціальних спецій все зрозуміло – термін придатності і якість строго перевіряється.
Для упаковки 2 500 пачок потрібно близько 8 кг металізованої поліпропіленової плівки. На ринку пропонується різна якість пакувального паперу, відповідно, з’являється можливість заощадити на цій статті витрат. Якщо не бажаєте, щоб ваш бренд асоціювався з огидною якістю, не купуйте дешевий пакувальний матеріал.
Від якості упаковки термін зберігання продуктів залежить безпосередньо. Також, дешеві пакувальні матеріали швидко рвуться, нерідко, ще до того, як потраплять в руки покупцеві. В результаті, ви не заощадите і отримаєте серйозної шкоди в плані репутації. Також, для транспортування потрібно замовляти ящики з гофрованого картону.

Ідея бізнесу: як відкрити бізнес з виробництва снеків, сухариків, закусок

Кадри

Мінімальне число співробітників залежить від рівня автоматизації обладнання. Як правило, для забезпечення роботи технологічної лінії потрібно 5-6 чоловік, включаючи старшого зміни. Подібні виробництва працюють у дві зміни. Значить, число робітників має становити 10-12 чоловік.
Дотримання технологічних процесів забезпечує технолог. Профілактичні огляди і нескладний ремонт обладнання проводить механік. Також, в процесі роботи на підприємстві повинен знаходитися начальник виробництва.
Для забезпечення реалізації продукції та розширення клієнтської бази слід найняти на повну ставку менеджера з продажу. Для роботи з фінансовою звітністю необхідний бухгалтер з повною зайнятістю. Для приймання та видачі товару на складі слід найняти комірника. Якщо ви здійснюєте доставку продукції самостійно, потрібен хоча б один водій.

Ідея бізнесу: як відкрити бізнес з виробництва снеків, сухариків, закусок

Документи та ліцензії

Якщо ви плануєте розширювати виробництво, виходити на більш високий рівень і залучати інвестиції, краще оформити тов.
Організація виробництва харчових продуктів підлягає традиційним правилам санітарно-епідеміологічної служби. Контролювати ваше підприємство будуть не тільки районні, а й обласні служби. Вони стверджують асортимент продукції, проводять перевірку якості і регулярно роблять контрольні виміри.
Держспоживстандарт здійснює перевірки вагового обладнання. Для оформлення штрих-коду потрібно пройти процедуру реєстрації в торгово-промисловій організації. Дозвільні документи на запуск виробництва повинна дати пожежна інспекція.
Всі харчові продукти повинні виготовлятися в чіткій відповідності з гостом. Але для виробництва сухариків необхідно розробити, узгодити і затвердити власні технічні умови. Цей документ потрібен при відсутності госту на певний вид продукції, необхідності його доповнити або об’єднати вимоги, прописані в різних стандартах. Також, в ту повинні бути вказані всі процедури, що дозволяють дотримуватися дані вимоги. Розробку технічних умов можна замовити спеціалізованій фірмі. Створення документа займає близько семи робочих днів, середня вартість-35 тисяч рублів.
Оформлення повного пакету дозвільної документації коштує близько 15 000 рублів. Процес вирішення цих питань може займати від одного до трьох місяців. Краще найняти для проходження всіх процедур спеціалізовану юридичну компанію. Це дозволить прискорити процес і отримати гарантію, що все буде оформлено в повній відповідності з законом.

Ідея бізнесу: як відкрити бізнес з виробництва снеків, сухариків, закусок

Окупність

Мінімальний стартовий капітал на організацію виробництва сухариків становить близько 900 тисяч рублів. Приблизно, 600 000 рублів йде на придбання обладнання, оренду та ремонт приміщення, закупівлю сировини. Близько 300 000 – поточні витрати.
При успішному старті і налагодженій системі збуту експерти оцінюють терміни окупності в 6-8 місяців.

Ідея бізнесу: як відкрити бізнес з виробництва снеків, сухариків, закусок

Маркетинг

Збувати цей вид продукції найвигідніше через великі торгові мережі і оптові компанії. Створіть яскравий і запам’ятовується товарний знак, дизайн упаковки. Не замахуйтеся відразу на федеральні масштаби. Почніть з завоювання регіонального ринку.
Ваша цільова аудиторія-студенти, молоді люди віком 17-30 років. Активно використовуйте інтернет, зовнішню і друковану рекламу безпосередньо в місцях продажів. Організація промо-акцій, дегустації, акції, розіграші призів діють безвідмовно. Але найкращим рекламним ходом стане висока якість продукції і постійне оновлення асортименту.

Ідея бізнесу: як відкрити бізнес з виробництва снеків, сухариків, закусок

Резюме

Виробництво снеків, сухариків і закусок відрізняється високою рентабельністю. Дотримуючись всіх санітарних норм з виготовлення, пропонуючи якісний продукт, ви дуже швидко досягнете хороших фінансових показників.