Ідея бізнесу: як відкрити виробництво готових салатів

18

Перед тим, як почнемо

Виробництво продуктів харчування вимагає відповідального ставлення і жорстко контролюється санітарними службами. Дізнайтеся заздалегідь про всі нормативні положення діяльності цеху з виробництва салатів і знайдіть спосіб забезпечити їх неухильне дотримання. Результатом вашої недбалості стануть не тільки штрафи, але і ризик для здоров’я споживачів.
Вивчіть попит, конкурентів і укладіть попередні договори з великими клієнтами: магазинами, торговими мережами і кафе. Звертатися до потенційних клієнтів варто при наявності меню, зразків і приблизної вартості салатів. Значить, ще до відкриття цеху у вас повинен бути досвідчений кухар, який згодом займе керівну посаду в цеху, і реальний бізнес-план організації бізнесу.
Обсяги виробництва залежать від чисельності населення міста, затребуваності продукції та розміру стартового капіталу. Краще почати з невеликих обсягів, але надати клієнтам вибір з 30-40 найменувань салатів.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво готових салатів

Основні ризики

Ваша продукція відноситься до розряду швидкопсувних продуктів, термін придатності якої закінчується через 24-36 годин після виготовлення. Для виходу на максимальний збут і мінімізацію втрат вкрай важливо постійно вивчати попит і в залежності від нього контролювати обсяги виробництва і асортимент.
До цеху, що спеціалізується на приготуванні салатів, висуваються жорсткі і численні вимоги санітарного нагляду. Недотримання правил обов’язково спричинить за собою серйозні штрафи і навіть закриття цеху до приведення умов виробництва у відповідність нормам.
Конкурувати доведеться з аналогічними цехами і супермаркетами, які також відкривають власне виробництво салатів і напівфабрикатів.

«покрокова інструкція, як відкрити виробництво готових салатів»

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво готових салатів

Розташування

Якщо ви не плануєте поєднувати приготування салатів з роздрібним продажем, розташування цеху має значення лише в плані вартості оренди та відповідності приміщення санітарним нормам.
Ідеальним місцем стане колишня їдальня, кафе або цех харчового виробництва. Такі приміщення вимагають мінімальних витрат на приведення їх у відповідність вимогам:

  • безперебійна подача холодної та гарячої води.
  • справно працює каналізаційна система.
  • електропостачання, необхідне для роботи обладнання.
  • окреме приміщення для виготовлення салатів.
  • приміщення з холодильниками для зберігання продукції.
  • склад для зберігання інгредієнтів і сировини.
  • роздягальня, кімнати відпочинку і душові для співробітників.

На думку експертів, мінімальна продуктивність цеху, з якою варто входити в бізнес-100 кг салатів на добу. Площа приміщення в цьому випадку повинна становити не менше 100 м2.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво готових салатів

Обладнання

Набір обладнання залежить від продуктивності цеху. Якщо ви виходите на ринок з мінімальною продуктивністю 3-4 тонни на місяць, більшість операцій буде проводитися вручну. Вам знадобиться мінімальний набір обладнання:

  • холодильники для зберігання продукції загальною місткість до 300 кг.
  • виробничі кухонні комбайни та м’ясорубки.
  • обробні столи, місткі ванни для миття інгредієнтів.
  • ножі, обробні дошки, лотки для інгредієнтів і готових салатів, інші предмети кухонного інвентарю.

Починати роботу без власного автомобіля, оснащеного рефрижератором, не можна. Оперативність поставки готової продукції-одна з найважливіших складових успіху.
Вартість повного комплекту обладнання для мінімальних обсягів виробництва становить 10-12 тисяч доларів. Ціна рефрижератора залежить від року випуску і пробігу і коливається в межах від 6-и до 30-и тисяч доларів.
Для старту з обсягами виробництва більше 5-и тонн на місяць необхідно купувати промислову лінію для виробництва салатів. Подібне обладнання пропонують і зарубіжні, і вітчизняні виробники. Велика частина етапів приготування салатів автоматизована: від очищення сировини до упаковки. Але навіть найсучасніше обладнання не виключає ручної роботи. Європейські виробники пропонують лінії повного циклу за ціною близько 200 тисяч доларів. Вітчизняне обладнання можна придбати за 400-500 тисяч рублів.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво готових салатів

Кадри

Всі штатні співробітники, що працюють у сфері виготовлення продуктів харчування, зобов’язані мати санітарні книги. Обов’язкова вимога-наявність освіти, відповідної займаної посади.
Для цеху виготовлення салатів робота в нічну зміну є необхідністю. Ви можете організувати роботу в 3 зміни з тривалістю 8 годин або в 2 зміни з тривалістю 12 годин.
На виробництві весь час повинен бути присутнім директор або керуючий. Власник бізнесу не зможе постійно перебувати в цеху, і досвідчений високопрофесійний заступник або директор необхідний. В обов’язки цієї людини входить контроль процесу виготовлення і роботи персоналу, вирішення виникаючих питань з клієнтами і постачальниками.
При добовому обсязі виробництва 100 кг для роботи в кожній зміні необхідно найняти 4 кухарів. Один з них повинен володіти достатнім досвідом і професіоналізмом, щоб очолити зміну.
Чистота і дотримання санітарних умов повинні забезпечуватися штатними прибиральницями. На цю посаду при цілодобовій роботі слід найняти 2-3 чоловік.
Якщо ви плануєте здійснювати доставку продукції самостійно, потрібен водій і експедитор.
При малих і середніх обсягах виробництва ведення бухгалтерського та податкового обліку можна замовити спеціалізованої бухгалтерської компанії.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво готових салатів

Документи та ліцензії

Для невеликого цеху з виробництва салатів можна оформити іп. Якщо ваш бізнес знаходиться в місті з невеликою або середньою кількістю населення, підходить спрощений режим оподаткування (енвд). Декларація зі звітністю здається поквартально. Податкові виплати відраховуються згідно енвд, а також, соціальні виплати на заробітну плату співробітників. У мегаполісах енвд не застосовується.
Дуже серйозні вимоги висувають санітарні служби. Дізнайтеся про всі норми ще до пошуку приміщення і постачальників. В процесі вибору і ремонту будівлі доведеться враховувати планування, розташування сміттєвих контейнерів щодо пункту навантаження продукції, наявність сертифікатів у постачальників, вибір миючих засобів для прибирання цеху і масу інших нюансів. Також, заздалегідь слід з’ясувати вимоги служби пожежної безпеки.
Крім стандартних рецептів цех повинен мати оригінальні страви, на виготовлення яких необхідно мати сертифікати. Процедура оформлення може затягнутися на три місяці.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво готових салатів

Розрахунок прибутку

Місячна виручка цеху з добовим обсягом виробництва 100 кг салатів повинна становити близько 700 тис. Рублів. Хорошим показником є чистий місячний прибуток у розмірі 105 тис.рублів і рентабельності 15%. З урахуванням сезонності бізнесу і можливих форс-мажорних обставин окупності слід очікувати через півтора року.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво готових салатів

Маркетинг

Більша частина продукції буде реалізовуватися через роздрібні торговельні мережі. Для укладення договорів з магазинами, кафе і супермаркетами необхідно надати сертифікати, що підтверджують якість сировини і відповідність технології приготування. Безсумнівною перевагою стане наявність оригінальних рецептів. Також, вам необхідно запропонувати потенційним клієнтам вигідні ціни, забезпечити оперативну доставку і готовність гнучко виходити з трубних ситуацій.
Слід приготуватися до того, що до 10% продукції торгові точки будуть повертати. Збитки в цьому випадку будуть лягати на ваш цех.
Розширювати список клієнтів потрібно невпинно. Час від часу розміщуйте рекламу в змі – це забезпечить вам замовлення на різних урочистостях і банкетах. Враховуйте сезонність свого бізнесу. Взимку салати користуються більшою популярністю, влітку настає спад. Придумайте, що можна запропонувати клієнтам в цей період.
Обов’язково створіть сайт з функцією замовлення в режимі онлайн. Доставка може здійснюватися безпосередньо з цеху або найближчої до покупця торгової точки, що продає ваші салати.
Запропонуйте клієнтам щось особливе. Зараз надзвичайно популярні вирощені без використання хімікатів продукти. Можливо, саме цей напрямок стане вашою золотоносної житлової.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво готових салатів

Резюме

Виробництво салатів-новий і дуже перспективний напрямок. З якісним обладнанням, жорстким дотриманням санітарних норм, кваліфікованим персоналом і правильнимМенеджментом ваше підприємство приречене на успіх.
Пропонуйте покупцям цікаві і смачні рецепти, закуповуйте сировину у кращих постачальників і створіть сайт підприємства – це забезпечить вам нескінченний потік клієнтів.