Ідея бізнесу: як відкрити виробництво і продаж меду

12

Перед тим, як почнемо

Важливо визначитися з форматом бізнесу. Існує 2 варіанти.
Ви можете організувати власну пасіку. Одна людина може обслуговувати до 60-и вуликів. Для організації виробництва та продажу фасованого меду можна скооперуватися з іншими пасічниками. Це більш прибутковий і безпечний в плані фінансових ризиків варіант. Але його реалізація вимагає досвіду в бджільництві і постійного проживання в сільській місцевості. Влітку роботи на пасіці дуже багато, та й під час зимівлі необхідно наглядати за вуликами.
Другий варіант-скупка сировини у пасічників. Ви можете організувати фасувальний цех. Для цього необхідно знайти серед надійних постачальників сировини серед пасічників.
Зіставивши обидва варіанти і вибравши найбільш вигідний або ймовірний в плані організації, можна приступати до написання бізнес-плану.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво і продаж меду

Основні ризики

Попит на мед залежить від сезону, але некритично. Восени і взимку він помітно зростає. Влітку-трохи нижче. У літні місяці йде активна відкачування меду, і цех буде завантажений роботою. Взимку ви не зможете працювати на повну силу, але в цей період йде більш активна реалізація продукції. Це варто враховувати для того, щоб забезпечити на зимові місяці гідний запас і задовольнити потребу покупців.
Головний ризик невеликого підприємства пов’язаний з нестачею сировини. У холодні зими бджоли можуть загинути, при несприятливих погодних умовах влітку вони дають набагато менше меду. Небезпека перебоїв з сировиною досить висока. Знизити ризик можна тільки за рахунок розширення кола постачальників і розвитку власної пасіки.
Якщо ви не маєте досвіду в розведенні бджіл, починати з великої кількості вуликів не варто. До осягнення спеціальності бджоляра слід поставитися з максимальною серйозністю. Необхідно вивчити досвід кращих господарств, тонкощі догляду за кожним видом бджіл і склад їх меду.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво і продаж меду

Розташування

Для організації цього бізнес найкраще підходить сільська місцевість або районний цент з ідеальним кліматом для розведення бджіл. У цьому напрямку найважливіший фактор-близькість до джерел сировини.
Якщо ви вибрали формат з власною пасікою і кооперації з іншими пасічниками, слід шукати ділянку в селі. Витрати на створення господарства невисокі. Для розташування 60-и вуликів досить ділянки в 25 соток. Навколо повинні виростати медоноси-гречка, акація, липа, м’ята. Вибір рослин багато в чому залежить від породи бджіл.
Приклад. Якщо вирішите розводити північну кавказьку бджолу, візьміть в оренду додаткову ділянку і засійте його конюшиною. Тільки ця порода бджіл може дістати нектар з квітки конюшини, мед якого відрізняється відмінними властивостями.
Площа приміщення для організації цеху з фасування меду залежить від обраного обладнання. Для невеликого підприємства достатньо 100 м2. Велика частина площі відводиться під склади зберігання сировини і розфасованого меду. У них повинні бути належні умови по температурному режиму і вологості. Наприклад, максимальна межа вологості для негерметично упакованого меду-60%, для герметично упакованого – 70%. Місткість складських приміщень повинна мати певний запас. Продавати продукцію за зниженою ціною через те, що розфасований мед вже не поміщається в складі, нерозумно. Ви можете створювати певний запас до зимових місяців, коли попит на вашу продукцію різко зросте, а ціни піднімуться вгору.
У зв’язку з тим, що ви виробляєте харчові продукти, вимоги до приміщення від різних інстанцій будуть дуже жорсткими. Їх слід дізнатися заздалегідь.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво і продаж меду

Обладнання

Для фасування меду можна придбати недорогу вітчизняну лінію «медофіт+». Вона коштує близько 540 000 рублів і вже є готовим виробництвом, в якому є всі агрегати і вузли для виконання всіх етапів виробництва меду. Наявність технічних умов значно спростить процес сертифікації вашої продукції. Технічна характеристика:
— продуктивність-1 500 кг за зміну.
— потужність-13,5 квт.
— тара — від 20 до 500 мл.
Апарати для виробництва вощини представлені досить широко. Можна вибрати автоматизовану лінію продуктивністю 50 кг на годину, вартість – від 400 000 до 800 000 рублів. Але для невеликого підприємства, яке тільки починає роботу цілком підійде і невеликий верстат-прес за 50 000 рублів, що працює за принципом вафельниці. Параметр:
Вага — 11 кг.
Можна виробляти 5 типорозмірів вощини.
Розмір комірки-5,4 мм.
Матеріал матриці-каучуковий силікон.
Втрати сировини-2-3%.
Охолоджуючий елемент-водопровідна вода.
Для доставки продукції в торгові точки потрібен автомобіль. Вживану газель з рефрижератором можна придбати, в середньому, за 350 000 рублів.
Також, знадобиться тара. Ціна залежить від обсягу і матеріалу – скляні баночки або пластикові контейнери. На закупівлю тари слід відкласти близько 200 000 рублів.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво і продаж меду

Кадри

Для обслуговування лінії «медофіт+» потрібно 4-6 чоловік. Такі підприємства рідко працюють зі 100% завантаженням. З повним обсягом робіт (прийом сировини, завантаження і доставка продукції покупцям, робота на виробничій лінії) цілком можуть впоратися 6 осіб. Важливо, щоб на виробництві була хоча б одна людина, яка досконало володіє технологією фасування меду і умовами його зберігання.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво і продаж меду

Документи та ліцензії

Невелике підприємство з фасування меду може працювати як іп. Пасіка може працювати як фермерське або селянське господарство. Ведення фінансової звітності та оподаткування в цих випадках відрізняється простотою. Якщо для організації фасувального цеху кооперуються кілька фермерських господарств, кожне з яких вносить певну частку в створення бізнесу, слід зареєструвати юридичну особу. В цьому випадку слід проконсультуватися з досвідченим юристом. Він допоможе правильно оформити всі документи, розподілити частки доходів підприємства і розписати статут. Дуже важливо передбачити ситуації, коли один із співзасновників вирішує вийти з бізнесу, і знайти оптимальне рішення для подальшого розвитку.
Ліцензуванню виробництво фасованого меду не підлягає. Процес сертифікації слід пройти-інакше ви не зможете продавати продукцію через торгові мережі. Якщо зможете досягти якості, відповідної госту, проблем з покупцями не буде.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво і продаж меду

Маркетинг

Підприємцю з невеликими обсягами виробництва вийти на великий оптовий ринок майже неможливо. Багато хто навіть не намагається, оскільки реалізація фасованого меду через невеликі магазини і власні торгові точки на сільськогосподарських ринках приносить набагато більший дохід.
Важливо створити власний бренд і активно популяризувати його. Створення інтернет магазину-відмінний варіант для цього продукту. При наявності сертифікатів і активній рекламній політиці ви зможете продавати в режимі онлайн значну частину своєї продукції.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво і продаж меду

Рентабельність

Розмір стартового капіталу для організації описаного вище цеху становить близько 1 000 000 рублів.
Якщо ви будете закуповувати сировину, собівартість фасування 1 кг меду з урахуванням ціни тари різного обсягу становить 140 рублів. Але це дуже приблизна цифра, оскільки оптові ціни на закупівлю меду у пасічників встановлюються на договірній основі і дуже нестабільні. Вони залежать від виду, середніх цін в регіоні і погодних умов в конкретному сезоні.
Роздрібна ціна залежить від регіону і коливається в межах 230-250 рублів за 1 кг.якщо в період активного збору меду ви зможете працювати хоча б на 50% потужності і фасувати по 700 кг в день, місячний прибуток складе близько 1 386 000 рублів. Після сплати поточних витрат залишається чистий прибуток 1 200 000 рублів.
При налагодженому збуті ви зможете вийти на окупність через 2-3 місяці. Якщо ж підприємство створюють пасічники, потреба в закупівлі сировини відпадає повністю або частково.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво і продаж меду

Резюме

Виробництво фасованого меду – дуже перспективний і високорентабельний напрямок. Це відмінний бізнес для новачка або групи фермерських господарств, що займаються розведенням бджіл.