Ідея бізнесу: як відкрити виробництво та продаж сухих сніданків

19

Перед тим, як почнемо

Експерти оцінюють попит на сухі сніданки дуже оптимістично. Ринок демонструє явну тенденцію до зростання.
Починаючому підприємцю слід вивчити роботу конкурентів і технологію виготовлення сухих сніданків. Залежно від суми стартового капіталу слід вибрати вид і обсяги виробництва. Найдорожчий варіант-повний цикл, невеликі заводи практикують закупівлю готових інгредієнтів, змішування і фасування.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво та продаж сухих сніданків

Основні ризики

Значні витрати на організацію виробництва зможуть окупитися лише при наявності налагоджених каналів збуту продукції. Цим питанням слід зайнятися ще до початку випуску сухих сніданків. Розробіть рецепти, отримаєте патент на свою продукцію. Для цього необхідно найняти досвідченого технолога.
Процес виготовлення якісних зернових пластівців, що є основою сухих сніданків, вимагає особливих сортів сировини і значних виробничих витрат. Багато починаючі виробники вибирають шлях закупівлі цього інгредієнта.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво та продаж сухих сніданків

Розташування

Найвигідніше розташовувати виробництво сухих сніданків в околицях великих міст або районних центрах. Важливі критерії при виборі місця розташування:
Максимальна близькість до постачальників сировини.
Вигідна наближеність до місць найбільшого попиту на сухі сніданки.
Низька орендна плата.
Площа приміщення залежить від запланованої потужності підприємства. Для установки виробничої лінії, здатної видавати 80 кг продукції на годину, рекомендується використовувати площу 250-300 м2. Ще близько 100 м2 слід відвести під складські приміщення.
Для роботи обладнання необхідно підвести водопостачання і трифазну електропроводку, що витримує напругу 380 квт.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво та продаж сухих сніданків

Технологія

Рецепти сухих сніданків кожен виробник розробляє самостійно, вони є комерційною таємницею. Новачкам бажано концентруватися на рецептах, що грунтуються на використанні місцевих культур. Це знизить собівартість продукції. Результати досліджень споживчого попиту говорять, що найвищою популярністю користуються мюслі з великим вмістом плодово-ягідної розсипки.
Основним інгредієнтом для приготування сухих сніданків є зернові. Частина виробників вибирає шлях самостійного виготовлення мюслі. Зерно проходить через кілька технологічних процедур:
— очищення від сторонніх домішок.
— обробка парою.
— варіння.
— сплющування, спучування і екструдування.
Не всі виробники мають можливість виготовляти якісні зернові мюслі. Серед малих підприємств поширена практика покупки готових пластівців. На місці додається фруктова розсипка і здійснюється фасування сухих сніданків.
Процес виготовлення плодово-ягідних добавок особливою складністю не відрізняється. Сировина промивається, нарізається і сушиться. Для сушіння використовується два методи:
— сублімація сировини дозволяє отримати сухофрукти високої якості з максимальним збереженням вітамінів та інших корисних речовин. Але ця технологія дуже дорога.
— сушка фруктових шматочків під впливом високих температур знижує собівартість, але і вміст вітамінів також.
Частина підприємств закуповує всі інгредієнти, змішує їх згідно з рецептом і розфасовує готові сухі сніданки.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво та продаж сухих сніданків

Обладнання

На ринку присутнє обладнання вітчизняних і зарубіжних виробників. Експерти рекомендують купувати універсальні лінії, що дозволяють виробляти пластівці, подушечки, кукурудзяні палички.
Повний комплект вітчизняного обладнання продуктивністю 1000 кг/год коштує близько 3 500 000 рублів. Зарубіжні комплекси можна придбати за 5 000 000-6 000 000 рублів.
Крім ціни і виробничої потужності обладнання слід враховувати вартість установки, умови сервісного обслуговування і можливість проведення ремонтних робіт.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво та продаж сухих сніданків

Кадри

Найважливіша людина на виробництві сухих сніданків – досвідчений і високопрофесійний технолог. Дотримання всіх параметрів виготовлення продукції необхідно контролювати постійно. Мінімальна зарплата технолога повинна становити 25 000 рублів на місяць.
Безперебійна робота обладнання-другий за важливістю момент. Досвідчений наладчик, який пройшов навчання у виробника обладнання, повинен постійно бути присутнім в цеху.
Сучасні виробничі лінії повністю автоматизовані. Для забезпечення роботи достатньо бригади з 5-7 чоловік. Стільки ж співробітників знадобиться на ділянці з виробництва фруктових добавок. Для роботи в складських приміщеннях достатньо 2-3 чоловік.
З веденням фінансової звітності невеликого підприємства впорається один бухгалтер, що працює на повну ставку. Важливі напрямки-робота з постачальниками і пошук клієнтів. За кожне з них повинні відповідати досвідчені менеджери.
Підприємство повинно розташовувати транспортними засобами, що забезпечують своєчасну поставку сировини і готової продукції покупцям. Значить, в штаті на постійній основі має працювати хоча б 2 водія.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво та продаж сухих сніданків

Документи та ліцензії

Процес реєстрації торгової марки, складання технологічного плану виробництва, розробки рецептури та отримання ліцензій дуже складний і займає чимало часу. Незалежно від обсягів виробництва, реєстрацію підприємства та оформлення пакету дозвільних документів слід замовити юридичній фірмі, що спеціалізується на цьому напрямку. Надалі співробітники цієї фірми будуть супроводжувати діяльність вашого підприємства, оскільки необхідність в їх послугах буде виникати постійно.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво та продаж сухих сніданків

Маркетинг

Великі виробники орієнтовані на оптових покупців. Невеликі підприємства працюють з дрібнооптовими покупцями в своєму регіоні. Маркетингова стратегія багато в чому залежить від обсягів виробництва та асортименту.
Укласти попередні договори слід ще до початку виробництва. Власник або керівник підприємства повинен особисто відвідати віх потенційних клієнтів і надати їм комерційну пропозицію. Тільки особисті контакти зможуть забезпечити новому підприємству початкові ринки збуту.
Надалі слід регулярно проводити рекламні кампанії, розраховані на кінцевого покупця. Задійте будь-які методи підвищення впізнаваність вашого бренду. Реклама в змі, акції на честь появи нових видів сухих сніданків, опитування, розіграші – все, що дозволяє бюджет вашого підприємства, можна використовувати.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво та продаж сухих сніданків

Окупність

Мінімальний стартовий капітал, необхідний для запуску виробництва сухих сніданків, становить близько 6 000 000 рублів. Середньомісячний оборот такого підприємства знаходиться в межах 1 200 000-1 400 000 рублів. З урахуванням поточних витрат, середній показник рентабельності виробництва оцінюється в межах 30%.

Ідея бізнесу: як відкрити виробництво та продаж сухих сніданків

Резюме

Виробництво сухих сніданків – перспективний напрямок. Дотримання технології, якісна сировина і активна реклама — найважливіші складові успіху.