Види огірків (в т. Ч. І не огіркові) – фото і опис

17

Екзотичні рослини можуть успішно рости на грядках городу, якщо грамотно підійти до процедури розмноження і догляду за ними. До таких чудесним прибульцям відноситься, звана індійським огірком. Вона має багато чудових якостей-прикрасить ділянку яскравими квітами і плодами, створює сітку з ажурних листя навколо альтанки або веранди. Виростити декоративно-овочеву культуру можна без особливих зусиль.

Незважаючи на те, що ліаноподібна рослина момордика прийшло до нас з теплих країн, воно відмінно приживається в областях з помірним кліматом. Як тільки не називають південну культуру-китайською динею, індійським гранатом або огірком. Зовні ж плоди момордика мало схожі на наші огірки. Схожість з’явиться, якщо тільки їх схрестити з гарбузом або динею. Віднести рослину до овочів або декоративних квітів також важко, хоча частини його використовують в їжу, а квіти притягують приємним ароматом.

Близько двадцяти видів трав’янистої ліани-момордики можна зустріти в індійських і китайських провінціях. Молоді рослини жалять на зразок кропиви. Тонкі, кучеряві стебла їх довжиною від двох до чотирьох метрів покриті різьбленими тонкими листям. На тлі яскравої зелені розташовуються великі жовті квіти. Вони звисають вниз на довгій ніжці.

У момордики є як чоловічі, так і жіночі квітки, тому запилення її завжди відбувається вдало.

Призводить воно до появи плодів яскравого забарвлення. Спочатку вони зелені, але в міру дозрівання перетворюються в помаранчеві ягоди довжиною до двадцяти сантиметрів, діаметром в шість. Смачна червона м’якоть індійських огірків-соковита, трохи водяниста.

Всередині знаходяться великі насіння в щільній оболонці, схожі на зерна граната . У м’якоті одного плоду ховається близько тридцяти насіння момордики. Багато садівників бажають виростити на своїй ділянці це красиве, корисна рослина.

В екзотичній рослині міститься велика кількість вітамінів групи в, мікроелементи, необхідні для стабільної роботи всього організму людини. Користь незвичайна ліана приносить велику.

Застосовують в народній медицині всі частини індійського огірка:

  • відваром з насіння рослини можна вилікувати геморой, простатит, лихоманку. Він використовується для поліпшення зору. Висушені насіння огірка подрібнюють, заливають склянкою гарячої води і десять хвилин варять. Після настоювання протягом декількох годин і проціджування випивають по чверті склянки зілля.
  • розжовуючи по три-чотири насіння момордики до їжі щодня, можна привести в порядок шлунок і кишечник.
  • коріння і плоди для використання в лікувальних цілях нарізають на невеликі шматочки і висушують. Корінь допомагає при кашлі, так як він полегшує перебіг хвороби, володіючи відхаркувальну дію.
  • свіже листя і пагони, покладені в окріп, ефективні під час процедури інгаляції. А відвари їх знімають больові відчуття при артритах.
  • якщо укуси комах викликають сильний свербіж і припухлість, то врятує від цього м’якоть плодів, прикладена до ураженого місця.
  • висипання на шкірі, опіки зникають після використання компресів, просочених соком момордики.
  • у давнину жінки очищали обличчя за допомогою настоїв, відварів рослини, що робило їх шкіру еластичною, бархатистою.

Плоди рослини вживають в їжу недостиглими, так як в них з часом накопичується гіркота. Тому яскраво-помаранчеві огірки викличуть гіркоту в роті, а зеленуваті, навпаки, віддадуть свою солодку соковитість. А насіння повинні обов’язково повністю дозріти, інакше їх вживання призведе до отруєння. Всі частини рослини гасять, додають в супи, салати. Соковита м’якоть плодів надає цікавий смак кисломолочним продуктам.

Незважаючи на цілющу силу, момордику не всім можна вживати в їжу. Це стосується жінок в період вагітності і лактації, людей з порушеннями в роботі щитовидної залози. Особливо треба бути обережним в застосуванні в їжу насіння, так як вони можуть викликати інтоксикацію, лихоманку.

Види огірків (в т. Ч. І не огіркові) – фото і опис

  1. поливають кущики рясно, але без надмірної кількості вологи. Занадто старанний полив може викликати загнивання коренів.
  2. листю рослини потрібно обприскування, яке проводять ввечері, використовуючи теплу воду.
  3. для утримання грунту вологою навколо ліани простір мульчують соломою, торфом або накривають чорною плівкою з агроволокна. Це вбереже рослину від бур’янів, різких перепадів температури.
  4. як тільки індійський огірок почне цвісти, вносять комплекс, розведених у воді. Розчин коров’яку також корисний для момордики. З цією метою в відро води додають склянку гною, настоюють і поливають кущі.
  5. для рясного плодоношення у рослини, як тільки з’являться перші зав’язі, прибирають всі бічні пагони на висоті п’ятдесяти сантиметрів від землі.
  6. якщо плоди погано зав’язуються, то потрібно провести штучне запилення. Для цього беруть чоловічу квітку і прикладають його до жіночого, схожому на плід.
  7. догляд за момордикою здійснюють в рукавичках, тому що до появи плодів вона може обпекти шкіру рук.

Смачні плоди рослини збирають через два тижні після їх появи на ліані. Залишати на кущах їх не треба, інакше екзотична рослина почне слабшати. Щоб момордика радувала своєю декоративністю, смачними плодами, треба правильно за нею доглядати.

Ця рослина недарма називають огірком, гарбузом, тому що воно поєднало в собі водянистість огірка, колір гарбуза, насіння, схоже на зерна граната. Виростити у себе на ділянці момордику нескладно. Якщо з насіння з’явиться слабкий паросток, то, доглядаючи за ним, ви перетворите його в красиву ліану з яскравими квітами, смачними плодами. Крім того рослина допоможе позбутися від нездужань, зробить вас красивими.

Більше інформації можна дізнатися з відео:

лагенарія-індійський огірок

Поділюся коротенько своїм досвідом вирощування цього диво-овоча-лагенарії,або його (овоч) ще називають індійським огірком,за зовнішнім виглядом і правда,дуже схожий.еше називають пляшкової або посудної гарбузом,в’єтнамським кабачком. Але по суті всі назви виправдовують себе-довгоплідна лагенарія схожа на величезний огірок (до 2 м може вирости)Види огірків (в т. Ч. І не огіркові) – фото і опис,смаком нагадує кабачок,а поширена в азії в індії,китаї та в’єтнамі в тому числі,з зрілих плодів посудної лагенарії можна робити різну посуд(калебаса наприклад) і музичні інструменти(маракаси).це витка рослина з сімейства гарбузових, так, що і догляд приблизно такий же, тільки поливати потрібно дуже рясно, коренева система дуже потужна і йде, як кажуть, у глиб аж на 8 метрів.ось одного разу дістала я чотири насіння цієї лагенарії, експериментувати люблю з усім новеньким.насіння з щільним покривом, великі трикутної і неправильно прямокутної форм.насіння щільні,думала сходити довго будуть,але зійшли тижні через два дружненько,так як у нас майже північ, то я і вирішила їх вирощувати розсадою. У травні висадила, разом з огірками, агротехніка точно така ж. Одну посадила в теплицю до огірків(про що сильно пошкодувала) , а інші до стіни будинку на сонечко. Треба сказати,що розсада майже не хворіла,прижилася відразу, води вимагає більше ніж огірки і в зростанні значно випередила.листя за формою майже не відрізнити від огіркових. Спочатку все було добре, але потім!!! ця сама лагенарія приріст в день дає сантиметрів 20,коротше вона майже задушила мої огірки,на них постійно чого-небудь нападає якась зараза,у нас проблема з павутинним кліщем,а лагенарії взагалі ні хто не чіпає,у мене до кінця літа всю теплицю зайняв цей єдиний росток,знайшов,зараза,всі щілини в теплиці і проріс назовні,теплиця була схожа як у фільмах жахів-вся затягнута зеленню,видерти його було шкода,хотілося подивитися,що з цього вийде,зате у всіх уже все посохло в городах, а у мене не теплиця- а диво, з боку прикольно виглядало.до самих морозів все цвіло і плодоносило. Плоди до 2 метрів не виросли,але і так їх було ну дуже!!! багато, при тому,що можна відрізати тільки половину цього огірка, а відросток продовжує далі рости.молоді плоди за смаком схожі на патисони,але трохи позбавлені смаку,а якщо попався посудний сорт,то вони гірчать. З’їли ми може за весь час 1-2 плода,ну коротше не в захваті,кабачки смачніше нам здалися.решту роздали по сусідах, хто тварин тримають-теж хороша добавка до кормів буде.а на вулиці які садила-там попалися посудні гарбузики, та й на вулиці вона не так жирувала і виросла трохи поменше,затягнувши по підпорах стіну дуже красиво,і гарбузи виросли дуже красивих форм,але визріти у нас вони не встигли,для того, щоб можна було що-небудь зробити з них.

Момордика – індійський огірок) — це тропічна рослина , яка поєднала в собі якості огірка, гарбуза і граната. Воно відрізняється приємним смаком і містить велику кількість корисних речовин. Його регулярне вживанняСприяє поліпшенню стану.

Момордика відноситься до гарбузових рослин. Плоди мають довгасту форму.

Латинською мовою назва позначає «кусачий». Це обумовлено наявністю залізистих волосків на листках і плодах рослини, які провокують роздратування на шкірі людини.

Спочатку рослину вирощували в азії, африці, австралії. Відома інформація про розведення момордики в криму. У росії рослина з’явилося не так давно. Його активно вирощують в теплицях, на балконах, і підвіконнях.

Момордика – витка рослина у вигляді ліан . Воно відрізняється декоративною красою. Ліани досягають 2 метрів, листя великі. Під час цвітіння з’являється великий яскраво-жовта квітка з приємним ароматом.

Плоди досягають 25 сантиметрів. Вони мають овальну, трохи довгасту форму. На верхній частині розташовуються специфічні нарости.

У стиглому стані шкірка плодів змінює відтінок на жовтий або помаранчевий . М’якоть соковита, має рубіновий колір. Після дозрівання відбувається розтріскування плода по нижній частині і його розкриття.

Що таке момордика:

користь і властивості момордики

Індійський огірок набув великого поширення за рахунок лікарських властивостей. Фахівці відзначають вміст в рослині трьох основних груп сполук:

  • інсуліноподібні пептиди;
  • алкалоїди;
  • каротин.

У момордиці міститься до 55% жирних масел, амінокислоти, саполіни, феноли. У плодах виявлено високий вміст вітаміну с, в, кальцію.

Індійський огірок використовують в лікарських цілях за кількома напрямками:

  1. нормалізація тиску, зниження цукру в крові, лікування пухлинних утворень . Стабілізувати тиск і нормалізувати загальне самопочуття у діабетиків дозволяє високий вміст пептидів, алколоїдів і каротину.
  2. захворювання шлунково-кишкового тракту і 12-палої кишки . У насінні міститься висока кількість жирів, які дозволяють проводити терапію виразкових хвороб.
  3. застій рідини і жовчі в організмі . Момордика має сечогінний засіб. Вона дозволяє виводити надлишки рідини з організму, сприяє очищенню жовчогінних і сечовивідних шляхів.
  4. лікування укусів змій . Листя мають витягує властивостями. Їх рекомендується прикладати до ран і укусів отруйних змій. Компрес виводить токсини з організму хворого, знімає запалення, зменшує больовий синдром.

Високий вміст каротину, який в печінці перетворюється на вітамін а, благотворно позначається на стані зору, волосся, нігтьових пластин, зубів, шкіри.

Завдяки вітаміну с , фрукт застосовується під час простудних захворювань. Він є сильним антиоксидантом.

Застосування момордики дозволяє поліпшити проникність судин, нормалізувати згортання крові, виключити запальні процеси в організмі.

протипоказання до застосування жовтого індійського огірка

Як і більшість тропічних плодів, момордика може викликати алергічну реакцію .

Під час збору врожаю момордики краще уникати дотику до листя і стебел голими руками. При зіткненні зі шкірою вони залишають сліди у вигляді опіку, що супроводжуються неприємними відчуттями.

Існує ряд осіб, яким індійський огірок протипоказаний:

  1. жінки в період вагітності та лактації . Плоди містять речовини, що провокують мимовільний аборт.
  2. особи, схильні до алергічних реакцій , які страждають атопічним дерматитом та іншими проявами шкірних захворювань. Індійський огірок є тропічним фруктом, що містить велику кількість кислот, масел, вітаміну с.він може спровокувати алергічну реакцію.
  3. діти до 3 років . Маленьким дітям не рекомендовані тропічні фрукти, здатні викликати алергічну реакцію.

Види огірків (в т. Ч. І не огіркові) – фото і опис

використання в народній медицині

Для лікування народними засобами активно використовуються всі частини рослини. З них готуються відвари, примочки, настоянки і компреси.

Відвар насіння . Для приготування відвару потрібно 250 мл окропу і сухе насіння огірка. Відвар доводять до кипіння і витримують на вогні 15 хвилин.

Засіб ефективно допомагає від геморою, простатиту, лихоманки. Його використовують для поліпшення зору.

Свіже насіння . Вживання насіння сприяє поліпшенню роботи шлунка, кишечника. Досить раз на добу розжовувати 2-3 насіння.

Коріння і плоди . З висушеної момордики готують відвари і настоянки. Вони добре зарекомендували себе при лікуванні кашлю під час простудних захворювань.

Свіже листя . Свіже листя використовують для приготування відварів і інгаляцій. У разі артриту із зелених пагонів готується відвар. Він сприяє зняттю больового синдрому.

М’якоть і сік плодів . М’якоть, прикладена до укусів у вигляді компресів, дозволяє зняти запалення, прибрати свербіж, зменшити припухлість. Сік використовується для компресів при опіках різного ступеня.

Переспілі фрукти мають гіркотою . Насіння навпаки слід використовувати тільки достигли.

Цілющі властивості момордики:

застосування в період вагітності та лактації

У період вагітності та лактації плоди, насіння або листя індійського огірка заборонені до використання . У жінок на будь-якому терміні момордика може спровокувати мимовільний аборт.

особливості агротехніки

Розмножують індійський огірок насінням . Для успішного проростання необхідно зруйнувати верхню оболонку і замочити насіння в розчині марганцю.

Пророщені насіння висаджують в окремі горщики з готовим грунтом. У кожну ємність поміщають по 2 насіння. Заглиблення виробляють не більше ніж на 1,5 сантиметра.

Зверху посадки присипають шаром землі. До появи сходів горщики закривають плівкою.

Види огірків (в т. Ч. І не огіркові) – фото і опис

Момордика-це світлолюбна рослина . Сходам потрібно багато сонячного світла. Тому посадки поміщають на південний підвіконня або виробляють досвечивание в ранкові та вечірні години.

Висадку в грунт виробляють після останніх заморозків. Ділянка вибирають добре освітлений, з родючим, пухким грунтом.

Ями під розсаду готують глибиною 40 сантиметрів на відстані 60 сантиметрів один від одного. Ліани вимагають ретельної підв’язки. Для опори використовують шпалери.

  • рослини люблять рясний, але своєчасний полив. Надмірна кількість вологи сприяє загніванню коренів;
  • листя огірка обприскують теплою водою у вечірній час;
  • в період цвітіння потрібно підгодівля мінеральними добривами або розчином коров’яку;
  • врожайність індійського огірка можна підвищити, прибравши бічні пагони після появи першої зав’язі;
  • при низькій зав’язі рослинам потрібно штучне запилення;
  • при догляді за рослинами слід використовувати рукавички і засоби захисту шкіри.

Види огірків (в т. Ч. І не огіркові) – фото і опис

Не варто залишати урожай на рослині, це призводить до його ослаблення.

Калорії, ккал:

Білки, г:

Вуглеводи, г:

Момордика (індійський огірок або індійський гранат) — овоч досить незвичайний. Також іноді можна зустріти назву»китайська гірка диня». Належить до сімейства гарбузових, за зовнішнім виглядом також нагадує овальну (калоризатор). Поверхня цього гігантського огірка нерівна, з безліччю маленьких опуклостей.

Батьківщина овоча — субтропічні і тропічні області азії, австралії та африки. Назва рослини має латинське і в перекладі означає «кусачий». Ця назва невипадково дано цьому овочу, так як при торканні його руками на шкірі людини з’являється роздратування, або невеликий опік. Причина цього — в наявності на всій поверхні момордики залізистих волосків.

У нашій країні ця овочева культура з’явилася недавно. Багато садівників вирощують її на балконах, в теплицях.

Калорійність момордика (індійського огірка)

Калорійність момордика становить 15 ккал на 100 грамів продукту.

Склад момордика (індійського огірка)

Користь і шкода момордика (індійського огірка)

Момордика має безліч корисних властивостей. Вона рекомендована людям з інфекційними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, алергією, цукровим діабетом (знижує рівень цукру), грипом, застудою, псоріазом, і навіть деякими формами онкологічних захворювань.

Однак здавна момордика застосовувалася і як протизаплідний засіб, тому даний овоч протипоказаний при вагітності.

Момордика (індійський огірок) в кулінарії

Смак момордики кислуватий з невеликою гіркуватістю, але приємний (calorizator). Але даний овоч слід вживати в їжу тільки в незрілому вигляді, так як дозріла момордика стає гіркою і