Як відкрити бізнес на виробництві заморожених фруктів і овочів

21

Перед тим, як почнемо

Прибутковість цього бізнесу багато в чому залежить від асортименту і закупівельних цін на свіжі фрукти і овочі. Ви не зможете відразу охопити всі групи товарів, тому бажано зосередити увагу на пошуку постачальників дешевої сировини у вашому регіоні. Дуже важливо забезпечити закупівлю під час найнижчих цін на ті чи інші види продукції:

  1. овочі;
  2. фрукти і ягоди;
  3. гриби;
  4. зелень і пряні трави.

У вас повинна бути в запасі достатня сума не тільки на придбання обладнання, але і на закупівлю сировини.
Вивчіть попит і постарайтеся заздалегідь отримати попередні домовленості з потенційними покупцями. Не варто обмежуватися торговими мережами. У заморожених овочах і фруктах потребують харчові комбінати, ресторани і кафе, кондитерські.

Як відкрити бізнес на виробництві заморожених фруктів і овочів

Основні ризики

Особливої конкуренції в цьому напрямку поки не спостерігається. Але існує серйозна залежність від сезону. Попит на заморожену продукцію зростає восени і утримується до середини весни. Основні витрати припадають на сезон збору врожаю. До періоду реалізації продукції проходить досить тривалий термін. При відсутності постійних клієнтів вам доведеться весь цей час мати фінансову подушку для покриття поточних витрат. Також, слід передбачити наявності місткого складу для зберігання готової продукції в належних умовах.

Як відкрити бізнес на виробництві заморожених фруктів і овочів

Розташування

Для організації виробництва слід шукати занедбані складські або виробничі приміщення, пристосовані для переробки харчових продуктів. Для установки виробничої лінії знадобиться надійна електрична мережа. Решта параметрів будівлі залежать від технічних умов обладнання та вимог сес. Багато підприємців роблять вибір на користь швидкомонтованих панельних приміщень, оскільки часто цей варіант набагато дешевше, ніж пошук потрібної будівлі і реконструкція.
Для вас важлива близькість постачальників. Це фермерські господарства і великі сільгоспвиробники. Оптимальний варіант розташування виробництва-передмістя або районний центр.

Як відкрити бізнес на виробництві заморожених фруктів і овочів

Обладнання

Для організації цеху продуктивністю 300 кг на годину буде потрібно наступний комплект обладнання:

— лінія для підготовки сировини (мийна ванна, виробничий стіл, овочерізка, харчоварильний котел). —- середня вартість — 350 000 рублів.
— тунель шокової заморозки-близько 3 000 000 рублів.
— напівавтоматична лінія для упаковки продукції. Вартість-близько 300 000 рублів.
— морозильна камера для зберігання готової продукції. Мінімальна вартість-500 000 рублів.
— рефрижератор для доставки продукції клієнтам– 500 000-1 500 000 рублів в залежності від пробігу і місткості.
Загальна сума закупівлі обладнання з інвентарем і пакувальним матеріалом для старту бізнесу з продуктивністю 300 кг на годину становить 4 500 000-5 000 000 рублів. При обмеженому бюджеті можна заощадити на зниженні продуктивності до 100 кг на годину, упаковці ручним способом. Поширений варіант-придбання обладнання б / у або укладення лізингової угоди з виробником виробничих ліній. В цьому випадку можливо почати зі стартовим капіталом 1 500 000-2 000 000 рублів.

Як відкрити бізнес на виробництві заморожених фруктів і овочів

Кадри

Контролює виробничий процес досвідчений технолог. Складне обладнання вимагає постійної присутності механіка. При поломці морозильної камери відбувається розморожування готової продукції, цього необхідно уникати.
Чисельність робітників, які обслуговують лінію, залежить від потужності виробництва і рівня автоматизації. Як правило, достатньо 15-и чоловік. Але під час періоду активного збору і заморозки врожаю багато підприємств наймають сезонних робітників. Вельми логічно, що взимку активність виробництва знижується, тому, необхідність у великій чисельності співробітників відпадає.

Як відкрити бізнес на виробництві заморожених фруктів і овочів

Документи та ліцензії

Для отримання дозволу на роботу необхідно скласти повну виробничу програму, що включає приміщення, обладнання, заплановані обсяги виробництва і якість. Комісія повинна підтвердити відповідність усіх параметрів вимогам сес та інших контролюючих органів.
Для сертифікації продукції необхідно виготовити пробну партію і надати її акредитованому експерту. Ці документи видаються на термін від одного до п’яти років.
Для відповідності гостам необхідно створити виробничу лабораторію. Наявність сертифікатів на сировину не знімає всіх питань. Вам доведеться скласти і затвердити власні технічні умови, що відповідають вимогам до сфери виробництва заморожених продуктів.

Як відкрити бізнес на виробництві заморожених фруктів і овочів

Рентабельність

Бізнес має сезонний характер. Період зниження продажів (літо і початок осені) збігається з підвищенням витрат на придбання сировини, витрата електроенергії для роботи обладнання та заробітної плати сезонним робітникам. Зростання продажів характерний для зимових і перших весняних місяців. Ситуацію з рентабельністю можна аналізувати лише на показниках за рік. Нормальною вважається прибуток у розмірі 15-18%. Вихід на окупність досягається через 2,5-3 роки.

Як відкрити бізнес на виробництві заморожених фруктів і овочів

Маркетинг

Активна робота з клієнтами і постійний пошук нових покупців є найважливішим фактором успіху в цьому бізнесі. Маючи в наявності повний перелік документів ту і сертифікатів, ви зможете скласти комерційну пропозицію. Крім безпосереднього звернення до потенційних оптових покупців у вашому регіоні важливо брати участь в галузевих виставках і форумах, створити привабливий сайт компанії. Має сенс організувати представництва у великих містах.

Як відкрити бізнес на виробництві заморожених фруктів і овочів

Резюме

Організація виробництва заморожених фруктів і овочів вимагає значних початкових капіталовкладень. Але це дуже перспективна галузь, попит на продукцію зростає, і ця тенденція буде активно розвиватися.