Які згодом чорніють, скручуються і опадають. На деформуються пагонах зявляються патьоки камеді. Для лікування застосовують препарат фітофлавін, який буває не завжди ефективний. Тому рекомендується проводити профілактичні обробки шовковиці; гриб трутовик вражає тільки ослаблені, пошкоджені рослини,

15

Природний ареал, де росте дерево, зони з теплим помірним і субтропічним кліматом. Це країни азії, африки та північної америки. У росії в південних регіонах, рідко зимостійкі сорти ростуть і в середній смузі.

Як виглядають плоди? плоди тутового дерева до 2-3 см в довжину, в залежності від виду бувають темно-фіолетового, чорного, білого і червоного забарвлення .

Це солодкі ягоди з довгим післясмаком і специфічним ароматом. Зовнішній вигляд плодів сильно нагадує ожину.

Плоди шовковиці абсолютно не транспортабельні і не переносять тривалого зберігання. Тому за кордон свого ареалу потрапляють тільки в обробленому вигляді.

корисні властивості і користь ягід і листя шовковиці

У стародавніх трактатах і писаннях можна зустріти велику кількість згадок про корисні і лікувальні властивості різних частин шовковиці. Сьогодні вони підтверджені численними дослідженнями хімічного складу дерева.

Харчова цінність плодів (100 г):

  • вуглеводи 9,8 г;
  • білки 1,44 г;
  • жири 0,39 г;
  • вода 87,68 г.

Енергетична цінність 43 ккал . Вуглеводи продукту діляться на цукру (8,1 г) і харчові волокна (1,7 г).

Невелика кількість калорій, корисні цукру і наявність харчових волокон роблять плоди тутовника привабливими для дієтичного харчування.

Які згодом чорніють, скручуються і опадають. На деформуються пагонах зявляються патьоки камеді. Для лікування застосовують препарат фітофлавін, який буває не завжди ефективний. Тому рекомендується проводити профілактичні обробки шовковиці;
гриб трутовик вражає тільки ослаблені, пошкоджені рослини, руйнуючи їх деревину. Тіло гриба разом з ділянкою деревини вирізається і знищується, а рана, що залишилася обробляється 5%-м розчином мідного купоросу, після чого місце замазується сумішшю з глини, вапна і коровяку (1:1:2). В якості профілактики рекомендується своєчасно обробляти і замазувати пошкодження стовбура.
Фотогалерея: захворювання шовковиці Шкідники шовковиці Найбільш поширені такі комахи:
білий американський метелик-найбільшої шкоди наноситься гусеницями зеленувато-коричневого кольору з чорними плямами і жовтими смужками уздовж тіла. Комахи швидко обїдають листя, а також утворюють павутинні гнізда, які необхідно зрізати і спалювати. Крону рекомендується обробляти хлорофосом, а на стовбурі встановлювати ловчі пояси;
тутова пядуна-гусениці шкідника заселяють крону в період набухання бруньок, згодом харчуються листям. Навесні потрібно в якості профілактики обробляти рослини хлорофосом;
павутинний кліщ-дрібна комаха, головною ознакою заселення якими є найтонша павутина, обплутує пагони. Кліщ харчується клітинним соком листя, які поступово всихають, темніють і опадають. Як захід боротьби зі шкідником застосовують акарицидні препарати (наприклад, клещевіт, актеллік);
тонка павутина на рослині-ознака появи павутинного кліща життєдіяльність червця комстока призводить до деформації і опадання листя Особливості вирощування шовковиці в регіонах Шовковицю можна вирощувати повсюдно, але в холодних регіонах слід приділити їй особливу увагу, особливо при підготовці до зими.
у підмосковї. У московській області культура прижилася за рахунок своєї морозостійкості - шовковиця витримує зниження температури до-30ºc. Однак в безсніжну зиму тутовник може загинути вже при температурі-7ºс. Через недостатню тривалість світлового дня у шовковиці в підмосковї спостерігається два періоди вегетації: весна і осінь.  тут одним з інструментів виживання у рослини є здатність до утворення коркової тканини між визріли і невизревшей частиною втечі. Тому восени, крім листопаду, у підмосковного тута можна помітити скидання пагонів.
в сибіру. Садівники-дослідники в.шаламова і г. Казаніна стверджують у своїх працях, що виростити шовковицю в суворих умовах сибіру можливо. Однак підвищення морозостійкості у південній культури-довгий і трудомісткий процес.
на україні. Тут часто можна зустріти, крім шовковиць білої і чорної, шовковицю червону, атласну і многостебельчатую. Посадка шовковиці на україні проводиться як у весняний період, так і в осінній - культура показує відмінну приживлюваність в місцевих умовах.
в білорусі. Шовковиця активно росте в умовах білорусі: як на півдні брестської області, так і в більш північних районах.
» дерева
Тутове дерево - цінна для людини культура , корисні властивості якої в основному відносять до виробництва шовку.
Однак мало хто знає, що не менш цінними властивостями володіють плоди і листя рослини . Вони широко застосовуються в кулінарії, народній медицині і космецевтики.
З плодів варять відомі гомеопатичні засоби, а витяжка з листя входить до складу медичних препаратів.
Тутове дерево-рослина з сімейства тутові і роду шовковиця, що складається з 17 загальноприйнятих видів. Це швидкозростаючі листопадні дерева, які досягають від 10 до 15 м у висоту.
Середня тривалість життя тутових дерев 200 років, відомі окремі рослини віком 300-500 років.
Тутове дерево по-іншому називають шовковицею або «царським деревом». Залежно від кольору кори і стебел виділяють білу, чорну і червону шовковицю .
Відома людині історія білої шовковиці починається з стародавнього китаю з часів неоліту. В цей час вперше виявили міцні блискучі нитки з кокона червячка, що харчується листям дерева. В подальшому нитки стали іменувати шовком, а дерево шовковицею.
Поступово культура поширилася в країни закавказзя і середньої азії. Батьківщина червоної шовковиці-північна америка, а чорної південно-західна азія.

Крім цього в плодах містяться органічні кислоти (1,2 г): яблучна і лимонна. Основна функція цих речовин-поліпшення травлення.

Вони стимулюють перистальтику і сокоотделеніе в шкт, регулюють структуру стільця, гальмують розвиток гнильних процесів у відділах травлення.

Макроелементи:

  • калій 194 мг;
  • кальцій 39 мг;
  • фосфор 38 мг;
  • магній 18 мг;
  • натрій 10 мг.

Всі макроелементи зі складу шовковиці необхідні для життєдіяльності людини. Вони регулюють водно-електролітний баланс і цикл серцевих скорочень, беруть участь в оновленні і зростанні кісткової тканини.

Стабільне надходження цих речовин принесе користь: вони підтримують розумову діяльність, скорочення м’язів і енергетичний потенціал людини. Ці властивості особливо корисні для дітей і людей старшого віку.

Вітаміни:

  • аскорбінова кислота (с) 10 мг;
  • ніацин (в3) 0,620 мг;
  • рибофлавін (в2) 0,101 мг;
  • тіамін(в1) 0,029 мг;
  • фолієва кислота (в9) 6 мкг;
  • філлохінон (к) 7,8 мкг;
  • ретинол (а) 1 мкг.

Які згодом чорніють, скручуються і опадають. На деформуються пагонах зявляються патьоки камеді. Для лікування застосовують препарат фітофлавін, який буває не завжди ефективний. Тому рекомендується проводити профілактичні обробки шовковиці;
гриб трутовик вражає тільки ослаблені, пошкоджені рослини, руйнуючи їх деревину. Тіло гриба разом з ділянкою деревини вирізається і знищується, а рана, що залишилася обробляється 5%-м розчином мідного купоросу, після чого місце замазується сумішшю з глини, вапна і коровяку (1:1:2). В якості профілактики рекомендується своєчасно обробляти і замазувати пошкодження стовбура.
Фотогалерея: захворювання шовковиці Шкідники шовковиці Найбільш поширені такі комахи:
білий американський метелик-найбільшої шкоди наноситься гусеницями зеленувато-коричневого кольору з чорними плямами і жовтими смужками уздовж тіла. Комахи швидко обїдають листя, а також утворюють павутинні гнізда, які необхідно зрізати і спалювати. Крону рекомендується обробляти хлорофосом, а на стовбурі встановлювати ловчі пояси;
тутова пядуна-гусениці шкідника заселяють крону в період набухання бруньок, згодом харчуються листям. Навесні потрібно в якості профілактики обробляти рослини хлорофосом;
павутинний кліщ-дрібна комаха, головною ознакою заселення якими є найтонша павутина, обплутує пагони. Кліщ харчується клітинним соком листя, які поступово всихають, темніють і опадають. Як захід боротьби зі шкідником застосовують акарицидні препарати (наприклад, клещевіт, актеллік);
тонка павутина на рослині-ознака появи павутинного кліща життєдіяльність червця комстока призводить до деформації і опадання листя Особливості вирощування шовковиці в регіонах Шовковицю можна вирощувати повсюдно, але в холодних регіонах слід приділити їй особливу увагу, особливо при підготовці до зими.
у підмосковї. У московській області культура прижилася за рахунок своєї морозостійкості - шовковиця витримує зниження температури до-30ºc. Однак в безсніжну зиму тутовник може загинути вже при температурі-7ºс. Через недостатню тривалість світлового дня у шовковиці в підмосковї спостерігається два періоди вегетації: весна і осінь.  тут одним з інструментів виживання у рослини є здатність до утворення коркової тканини між визріли і невизревшей частиною втечі. Тому восени, крім листопаду, у підмосковного тута можна помітити скидання пагонів.
в сибіру. Садівники-дослідники в.шаламова і г. Казаніна стверджують у своїх працях, що виростити шовковицю в суворих умовах сибіру можливо. Однак підвищення морозостійкості у південній культури-довгий і трудомісткий процес.
на україні. Тут часто можна зустріти, крім шовковиць білої і чорної, шовковицю червону, атласну і многостебельчатую. Посадка шовковиці на україні проводиться як у весняний період, так і в осінній - культура показує відмінну приживлюваність в місцевих умовах.
в білорусі. Шовковиця активно росте в умовах білорусі: як на півдні брестської області, так і в більш північних районах.
» дерева
Тутове дерево - цінна для людини культура , корисні властивості якої в основному відносять до виробництва шовку.
Однак мало хто знає, що не менш цінними властивостями володіють плоди і листя рослини . Вони широко застосовуються в кулінарії, народній медицині і космецевтики.
З плодів варять відомі гомеопатичні засоби, а витяжка з листя входить до складу медичних препаратів.
Тутове дерево-рослина з сімейства тутові і роду шовковиця, що складається з 17 загальноприйнятих видів. Це швидкозростаючі листопадні дерева, які досягають від 10 до 15 м у висоту.
Середня тривалість життя тутових дерев 200 років, відомі окремі рослини віком 300-500 років.
Тутове дерево по-іншому називають шовковицею або «царським деревом». Залежно від кольору кори і стебел виділяють білу, чорну і червону шовковицю .
Відома людині історія білої шовковиці починається з стародавнього китаю з часів неоліту. В цей час вперше виявили міцні блискучі нитки з кокона червячка, що харчується листям дерева. В подальшому нитки стали іменувати шовком, а дерево шовковицею.
Поступово культура поширилася в країни закавказзя і середньої азії. Батьківщина червоної шовковиці-північна америка, а чорної південно-західна азія.

Тіамін сприяє стабільному постачанню головного мозку глюкозою, покращує пам’ять. Рибофлавін корисний для структур очей, ніацин запобігає нервові стреси.

Вітамін в9 сприяє синтезу нуклеїнових кислот, клітинного поділу і утворення еритроцитів.

Вітамін с один найбільш значущих антиоксидантів, який захищає організм від токсинів навколишнього середовища. Аскорбінова кислота має протизапальні та жарознижуючі властивості.

Регулярне і правильне вживання плодів зміцнює імунітет, сприяє підвищенню розумової роботи, збільшує витривалість організму. Тому вони рекомендуються для раціону активних людей і при виснаженні організму після тривалих хвороб.

У листі рослини міститься рідкісний комплекс корисних речовин, який робить їх не менш цінними, ніж плоди. У їх складі містяться:

  • дубильні речовини;
  • флавоноїди;
  • органічні кислоти;
  • смоли;
  • ефірні олії;
  • β-ситостерин, капестерин;
  • вітаміни групи в, с.

У народній медицині з листя готують цукрознижуючі, полівітамінні та загальнозміцнюючі засоби.

Листя шовковиці знімають біль і пухлину в запалених суглобах . Для цього їх просто прикладають до ураженого місця на 30 хвилин по 3-5 разів на день.

Настоєм з листя лікують спазми головного мозку, приймаючи по 100 мл засобу 3 рази на день.

Шовковиця-дерево життя:

протипоказання і шкода тутовника для організму

Плоди тутовника протипоказані при гіперчутливості організму. Навіть мінімальне вживання може викликати сильну алергічну реакцію .

Плоди тутовника не можна вживати на голодний шлунок, запиватиХолодною водою і змішувати з іншими продуктами.

Які згодом чорніють, скручуються і опадають. На деформуються пагонах зявляються патьоки камеді. Для лікування застосовують препарат фітофлавін, який буває не завжди ефективний. Тому рекомендується проводити профілактичні обробки шовковиці;
гриб трутовик вражає тільки ослаблені, пошкоджені рослини, руйнуючи їх деревину. Тіло гриба разом з ділянкою деревини вирізається і знищується, а рана, що залишилася обробляється 5%-м розчином мідного купоросу, після чого місце замазується сумішшю з глини, вапна і коровяку (1:1:2). В якості профілактики рекомендується своєчасно обробляти і замазувати пошкодження стовбура.
Фотогалерея: захворювання шовковиці Шкідники шовковиці Найбільш поширені такі комахи:
білий американський метелик-найбільшої шкоди наноситься гусеницями зеленувато-коричневого кольору з чорними плямами і жовтими смужками уздовж тіла. Комахи швидко обїдають листя, а також утворюють павутинні гнізда, які необхідно зрізати і спалювати. Крону рекомендується обробляти хлорофосом, а на стовбурі встановлювати ловчі пояси;
тутова пядуна-гусениці шкідника заселяють крону в період набухання бруньок, згодом харчуються листям. Навесні потрібно в якості профілактики обробляти рослини хлорофосом;
павутинний кліщ-дрібна комаха, головною ознакою заселення якими є найтонша павутина, обплутує пагони. Кліщ харчується клітинним соком листя, які поступово всихають, темніють і опадають. Як захід боротьби зі шкідником застосовують акарицидні препарати (наприклад, клещевіт, актеллік);
тонка павутина на рослині-ознака появи павутинного кліща життєдіяльність червця комстока призводить до деформації і опадання листя Особливості вирощування шовковиці в регіонах Шовковицю можна вирощувати повсюдно, але в холодних регіонах слід приділити їй особливу увагу, особливо при підготовці до зими.
у підмосковї. У московській області культура прижилася за рахунок своєї морозостійкості - шовковиця витримує зниження температури до-30ºc. Однак в безсніжну зиму тутовник може загинути вже при температурі-7ºс. Через недостатню тривалість світлового дня у шовковиці в підмосковї спостерігається два періоди вегетації: весна і осінь.  тут одним з інструментів виживання у рослини є здатність до утворення коркової тканини між визріли і невизревшей частиною втечі. Тому восени, крім листопаду, у підмосковного тута можна помітити скидання пагонів.
в сибіру. Садівники-дослідники в.шаламова і г. Казаніна стверджують у своїх працях, що виростити шовковицю в суворих умовах сибіру можливо. Однак підвищення морозостійкості у південній культури-довгий і трудомісткий процес.
на україні. Тут часто можна зустріти, крім шовковиць білої і чорної, шовковицю червону, атласну і многостебельчатую. Посадка шовковиці на україні проводиться як у весняний період, так і в осінній - культура показує відмінну приживлюваність в місцевих умовах.
в білорусі. Шовковиця активно росте в умовах білорусі: як на півдні брестської області, так і в більш північних районах.
» дерева
Тутове дерево - цінна для людини культура , корисні властивості якої в основному відносять до виробництва шовку.
Однак мало хто знає, що не менш цінними властивостями володіють плоди і листя рослини . Вони широко застосовуються в кулінарії, народній медицині і космецевтики.
З плодів варять відомі гомеопатичні засоби, а витяжка з листя входить до складу медичних препаратів.
Тутове дерево-рослина з сімейства тутові і роду шовковиця, що складається з 17 загальноприйнятих видів. Це швидкозростаючі листопадні дерева, які досягають від 10 до 15 м у висоту.
Середня тривалість життя тутових дерев 200 років, відомі окремі рослини віком 300-500 років.
Тутове дерево по-іншому називають шовковицею або «царським деревом». Залежно від кольору кори і стебел виділяють білу, чорну і червону шовковицю .
Відома людині історія білої шовковиці починається з стародавнього китаю з часів неоліту. В цей час вперше виявили міцні блискучі нитки з кокона червячка, що харчується листям дерева. В подальшому нитки стали іменувати шовком, а дерево шовковицею.
Поступово культура поширилася в країни закавказзя і середньої азії. Батьківщина червоної шовковиці-північна америка, а чорної південно-західна азія.

застосування в народній медицині, лікувальні властивості

В середньому плоди шовковиці містять 4,5% заліза . Це один з основних учасників кровотворення. Значно підсилюють ці властивості речовини вітамін к і мідь. Тому їх застосовують для лікування і профілактики анемії і порушень кровотворення.

Жирні кислоти, ефірні масла і дубильні речовини плодів дозволяють боротися з патологіями шлунково-кишкового тракту :

  • колітами;
  • діареєю;
  • дисбактеріозом.

Для лікування застосовують сік або настій плодів по 100 мл 3 рази на день.

Сукупність процентного вмісту мінеральних солей надає лікувальну дію при:

  • атеросклерозі;
  • ішемічної хвороби серця;
  • тахікардії, аритмії;
  • дистрофії міокарда;
  • гіпертонії;
  • вадах серця.

Для лікування цих хвороб можна використовувати сік або настій з плодів шовковиці . Застосовують по 300 мл засобу в день протягом 14 днів.

Які згодом чорніють, скручуються і опадають. На деформуються пагонах зявляються патьоки камеді. Для лікування застосовують препарат фітофлавін, який буває не завжди ефективний. Тому рекомендується проводити профілактичні обробки шовковиці;
гриб трутовик вражає тільки ослаблені, пошкоджені рослини, руйнуючи їх деревину. Тіло гриба разом з ділянкою деревини вирізається і знищується, а рана, що залишилася обробляється 5%-м розчином мідного купоросу, після чого місце замазується сумішшю з глини, вапна і коровяку (1:1:2). В якості профілактики рекомендується своєчасно обробляти і замазувати пошкодження стовбура.
Фотогалерея: захворювання шовковиці Шкідники шовковиці Найбільш поширені такі комахи:
білий американський метелик-найбільшої шкоди наноситься гусеницями зеленувато-коричневого кольору з чорними плямами і жовтими смужками уздовж тіла. Комахи швидко обїдають листя, а також утворюють павутинні гнізда, які необхідно зрізати і спалювати. Крону рекомендується обробляти хлорофосом, а на стовбурі встановлювати ловчі пояси;
тутова пядуна-гусениці шкідника заселяють крону в період набухання бруньок, згодом харчуються листям. Навесні потрібно в якості профілактики обробляти рослини хлорофосом;
павутинний кліщ-дрібна комаха, головною ознакою заселення якими є найтонша павутина, обплутує пагони. Кліщ харчується клітинним соком листя, які поступово всихають, темніють і опадають. Як захід боротьби зі шкідником застосовують акарицидні препарати (наприклад, клещевіт, актеллік);
тонка павутина на рослині-ознака появи павутинного кліща життєдіяльність червця комстока призводить до деформації і опадання листя Особливості вирощування шовковиці в регіонах Шовковицю можна вирощувати повсюдно, але в холодних регіонах слід приділити їй особливу увагу, особливо при підготовці до зими.
у підмосковї. У московській області культура прижилася за рахунок своєї морозостійкості - шовковиця витримує зниження температури до-30ºc. Однак в безсніжну зиму тутовник може загинути вже при температурі-7ºс. Через недостатню тривалість світлового дня у шовковиці в підмосковї спостерігається два періоди вегетації: весна і осінь.  тут одним з інструментів виживання у рослини є здатність до утворення коркової тканини між визріли і невизревшей частиною втечі. Тому восени, крім листопаду, у підмосковного тута можна помітити скидання пагонів.
в сибіру. Садівники-дослідники в.шаламова і г. Казаніна стверджують у своїх працях, що виростити шовковицю в суворих умовах сибіру можливо. Однак підвищення морозостійкості у південній культури-довгий і трудомісткий процес.
на україні. Тут часто можна зустріти, крім шовковиць білої і чорної, шовковицю червону, атласну і многостебельчатую. Посадка шовковиці на україні проводиться як у весняний період, так і в осінній - культура показує відмінну приживлюваність в місцевих умовах.
в білорусі. Шовковиця активно росте в умовах білорусі: як на півдні брестської області, так і в більш північних районах.
» дерева
Тутове дерево - цінна для людини культура , корисні властивості якої в основному відносять до виробництва шовку.
Однак мало хто знає, що не менш цінними властивостями володіють плоди і листя рослини . Вони широко застосовуються в кулінарії, народній медицині і космецевтики.
З плодів варять відомі гомеопатичні засоби, а витяжка з листя входить до складу медичних препаратів.
Тутове дерево-рослина з сімейства тутові і роду шовковиця, що складається з 17 загальноприйнятих видів. Це швидкозростаючі листопадні дерева, які досягають від 10 до 15 м у висоту.
Середня тривалість життя тутових дерев 200 років, відомі окремі рослини віком 300-500 років.
Тутове дерево по-іншому називають шовковицею або «царським деревом». Залежно від кольору кори і стебел виділяють білу, чорну і червону шовковицю .
Відома людині історія білої шовковиці починається з стародавнього китаю з часів неоліту. В цей час вперше виявили міцні блискучі нитки з кокона червячка, що харчується листям дерева. В подальшому нитки стали іменувати шовком, а дерево шовковицею.
Поступово культура поширилася в країни закавказзя і середньої азії. Батьківщина червоної шовковиці-північна америка, а чорної південно-західна азія.

Хімічний склад плодів розріджує мокротиння, виводить токсини і частинки крові з бронхолегеневих шляхів. Виражене протизапальну, жарознижувальну і потогінну властивості значно полегшують перебіг бактеріальних і вірусних інфекцій.

Тому їх застосовують для лікування:

  • хронічного кашлю;
  • трахеїту;
  • бронхіту;
  • трахеобронхіту;
  • грві, грз, грипу.

Для лікування цих патологій застосовують . Для цього 1 ст.л. Кошти розчиняють в 100 мл молока кімнатної температури. Перед застосуванням засіб розбавляють в 100 мл гарячого молока. Приймають 3 рази на день.

Як зварити цілющий дошаб з шовковиці:

Фітозасоби з плодів застосовують для лікування запальних процесів в порожнині рота : стоматиту, гінгівіту, періоститу. Для цього настоєм з плодів тутовника обполіскують порожнину рота 4-5 разів на день.

У плодах білої шовковиці міститься рідкісний фітоалексин — ресвератрол. Речовина має нейропротекторну і антиканцерогенну дію.

Ці властивості плодів корисні для людей з онкологічними захворюваннями і з патологіями, пов’язаними з пошкодженням нейронів мозку.

рецепти з плодів і листя

З плодів шовковиці віджимають сік, варять дошаб, настої, компоти, варення і джеми. Листя використовують для приготування лікувальних фітозасобів і компресів.

Лікувальні рецепти:

  1. настій з плодів . Подрібнену сировину (100 г) наполягають в окропі (0,5 л) протягом 5 годин.
  2. сік . Плоди віджимають під пресом. На кожен літр соку додають 100 г цукру і 1 ст.л. Лимонного соку і варять на повільному вогні 5 хвилин. Розливають в стерилізовані банки і закочують кришками.
  3. настій з листя . Свіже подрібнене сировину (1 ст.л.) заливають водою (250 мл) і відпарюють на водяній бані 15 хвилин. Засіб настоюють 3 години, проціджують і доводять обсяг до початкового.
  4. дошаб . Свіжі плоди (10 кг) заливають водою (0,5 л) і варять на маленькому вогні 1 годину. Ягідну масу перетирають через сито, що виділився сік варять до отримання густого сиропу.

Які згодом чорніють, скручуються і опадають. На деформуються пагонах зявляються патьоки камеді. Для лікування застосовують препарат фітофлавін, який буває не завжди ефективний. Тому рекомендується проводити профілактичні обробки шовковиці;
гриб трутовик вражає тільки ослаблені, пошкоджені рослини, руйнуючи їх деревину. Тіло гриба разом з ділянкою деревини вирізається і знищується, а рана, що залишилася обробляється 5%-м розчином мідного купоросу, після чого місце замазується сумішшю з глини, вапна і коровяку (1:1:2). В якості профілактики рекомендується своєчасно обробляти і замазувати пошкодження стовбура.
Фотогалерея: захворювання шовковиці Шкідники шовковиці Найбільш поширені такі комахи:
білий американський метелик-найбільшої шкоди наноситься гусеницями зеленувато-коричневого кольору з чорними плямами і жовтими смужками уздовж тіла. Комахи швидко обїдають листя, а також утворюють павутинні гнізда, які необхідно зрізати і спалювати. Крону рекомендується обробляти хлорофосом, а на стовбурі встановлювати ловчі пояси;
тутова пядуна-гусениці шкідника заселяють крону в період набухання бруньок, згодом харчуються листям. Навесні потрібно в якості профілактики обробляти рослини хлорофосом;
павутинний кліщ-дрібна комаха, головною ознакою заселення якими є найтонша павутина, обплутує пагони. Кліщ харчується клітинним соком листя, які поступово всихають, темніють і опадають. Як захід боротьби зі шкідником застосовують акарицидні препарати (наприклад, клещевіт, актеллік);
тонка павутина на рослині-ознака появи павутинного кліща життєдіяльність червця комстока призводить до деформації і опадання листя Особливості вирощування шовковиці в регіонах Шовковицю можна вирощувати повсюдно, але в холодних регіонах слід приділити їй особливу увагу, особливо при підготовці до зими.
у підмосковї. У московській області культура прижилася за рахунок своєї морозостійкості - шовковиця витримує зниження температури до-30ºc. Однак в безсніжну зиму тутовник може загинути вже при температурі-7ºс. Через недостатню тривалість світлового дня у шовковиці в підмосковї спостерігається два періоди вегетації: весна і осінь.  тут одним з інструментів виживання у рослини є здатність до утворення коркової тканини між визріли і невизревшей частиною втечі. Тому восени, крім листопаду, у підмосковного тута можна помітити скидання пагонів.
в сибіру. Садівники-дослідники в.шаламова і г. Казаніна стверджують у своїх працях, що виростити шовковицю в суворих умовах сибіру можливо. Однак підвищення морозостійкості у південній культури-довгий і трудомісткий процес.
на україні. Тут часто можна зустріти, крім шовковиць білої і чорної, шовковицю червону, атласну і многостебельчатую. Посадка шовковиці на україні проводиться як у весняний період, так і в осінній - культура показує відмінну приживлюваність в місцевих умовах.
в білорусі. Шовковиця активно росте в умовах білорусі: як на півдні брестської області, так і в більш північних районах.
» дерева
Тутове дерево - цінна для людини культура , корисні властивості якої в основному відносять до виробництва шовку.
Однак мало хто знає, що не менш цінними властивостями володіють плоди і листя рослини . Вони широко застосовуються в кулінарії, народній медицині і космецевтики.
З плодів варять відомі гомеопатичні засоби, а витяжка з листя входить до складу медичних препаратів.
Тутове дерево-рослина з сімейства тутові і роду шовковиця, що складається з 17 загальноприйнятих видів. Це швидкозростаючі листопадні дерева, які досягають від 10 до 15 м у висоту.
Середня тривалість життя тутових дерев 200 років, відомі окремі рослини віком 300-500 років.
Тутове дерево по-іншому називають шовковицею або «царським деревом». Залежно від кольору кори і стебел виділяють білу, чорну і червону шовковицю .
Відома людині історія білої шовковиці починається з стародавнього китаю з часів неоліту. В цей час вперше виявили міцні блискучі нитки з кокона червячка, що харчується листям дерева. В подальшому нитки стали іменувати шовком, а дерево шовковицею.
Поступово культура поширилася в країни закавказзя і середньої азії. Батьківщина червоної шовковиці-північна америка, а чорної південно-західна азія.

Кулінарні рецепти:

  1. варення . Промиті і просушені плоди (2 кг) викладають в широку ємність, засипають цукром (2 кг) і вистоюють до появи соку. Після цього плоди прогрівають на повільному вогні до розчинення цукру і киплять 10 хвилин, знімаючи пінку. Варення нагрівають 3 рази. В останній раз половину сиропу зливають в окрему ємність. Готовий продукт стерилізують звичайним методом.
  2. желе . Для приготування десерту з плодів віджимають сік, як при приготуванні дошаба. У сік (0,75 л) додають пектин (10 г), доводять до кипіння і додають цукор (600 г). Після цього желе витримують на плиті 2-3 хвилини і розливають в підготовлені банки. Ємності з продуктом стерилізують і закочують.
  3. компот . Спочатку варять сироп з розрахунку на 1 л води 150 г цукру. Простерилізовані банки заповнюють плодами на 1/3 і заливають гарячим сиропом. Закочують кришками, перевертають і після охолодження прибирають на місце зберігання.
  4. шовковиця в цукрі . Промиті плоди розкладають в невеликі банки, прокладаючи кожен шар цукром. Для 1,5 кг ягід знадобиться 250 г цукру.

Варення з шовковиці:

Також плоди шовковиці можна засушити . Для отримання сушених ягід краще використовувати природні природні умови: сонячні промені і вітер. Для цього плоди розкладають на сухій поверхні, закриваючи на ніч плівкою.

Плоди шовковиці збережуть до 90-95% корисних властивостей при глибокому заморожуванні . Для цього їх потрібно розкласти одним шаром на деко і помістити в морозильну камеру, встановивши найнижчу температуру. Через 10-12 годин плоди можна розмістити в зручній тарі.

правильне вживання при вагітності

У період вагітності для харчування матки і плоду в організмі істотно збільшується обсяг циркулюючої крові. Тому потреба заліза збільшується кілька разів, дефіцит речовини стає причиною анемії .

Регулярне вживання плодів шовковиці допоможе запобігти цьому ускладненню.

Поява серйозних ускладнень при вагітності — варикозу, гестозу, геморою — пов’язано зі збільшенням вагою, тиском матки на судини і збільшенням рідини в організмі.

Впоратися з цими проблемами допоможуть макроелементи зі складу плодів . Крім цього вони необхідні для фортеці кісткової тканини, навантаження на яку в цей період збільшується.

Надходження макроелементів важливо і для плода . Це основні регулятори росту і ділення клітин під час формування органів і структур майбутньої дитини.

Які згодом чорніють, скручуються і опадають. На деформуються пагонах зявляються патьоки камеді. Для лікування застосовують препарат фітофлавін, який буває не завжди ефективний. Тому рекомендується проводити профілактичні обробки шовковиці;
гриб трутовик вражає тільки ослаблені, пошкоджені рослини, руйнуючи їх деревину. Тіло гриба разом з ділянкою деревини вирізається і знищується, а рана, що залишилася обробляється 5%-м розчином мідного купоросу, після чого місце замазується сумішшю з глини, вапна і коровяку (1:1:2). В якості профілактики рекомендується своєчасно обробляти і замазувати пошкодження стовбура.
Фотогалерея: захворювання шовковиці Шкідники шовковиці Найбільш поширені такі комахи:
білий американський метелик-найбільшої шкоди наноситься гусеницями зеленувато-коричневого кольору з чорними плямами і жовтими смужками уздовж тіла. Комахи швидко обїдають листя, а також утворюють павутинні гнізда, які необхідно зрізати і спалювати. Крону рекомендується обробляти хлорофосом, а на стовбурі встановлювати ловчі пояси;
тутова пядуна-гусениці шкідника заселяють крону в період набухання бруньок, згодом харчуються листям. Навесні потрібно в якості профілактики обробляти рослини хлорофосом;
павутинний кліщ-дрібна комаха, головною ознакою заселення якими є найтонша павутина, обплутує пагони. Кліщ харчується клітинним соком листя, які поступово всихають, темніють і опадають. Як захід боротьби зі шкідником застосовують акарицидні препарати (наприклад, клещевіт, актеллік);
тонка павутина на рослині-ознака появи павутинного кліща життєдіяльність червця комстока призводить до деформації і опадання листя Особливості вирощування шовковиці в регіонах Шовковицю можна вирощувати повсюдно, але в холодних регіонах слід приділити їй особливу увагу, особливо при підготовці до зими.
у підмосковї. У московській області культура прижилася за рахунок своєї морозостійкості - шовковиця витримує зниження температури до-30ºc. Однак в безсніжну зиму тутовник може загинути вже при температурі-7ºс. Через недостатню тривалість світлового дня у шовковиці в підмосковї спостерігається два періоди вегетації: весна і осінь.  тут одним з інструментів виживання у рослини є здатність до утворення коркової тканини між визріли і невизревшей частиною втечі. Тому восени, крім листопаду, у підмосковного тута можна помітити скидання пагонів.
в сибіру. Садівники-дослідники в.шаламова і г. Казаніна стверджують у своїх працях, що виростити шовковицю в суворих умовах сибіру можливо. Однак підвищення морозостійкості у південній культури-довгий і трудомісткий процес.
на україні. Тут часто можна зустріти, крім шовковиць білої і чорної, шовковицю червону, атласну і многостебельчатую. Посадка шовковиці на україні проводиться як у весняний період, так і в осінній - культура показує відмінну приживлюваність в місцевих умовах.
в білорусі. Шовковиця активно росте в умовах білорусі: як на півдні брестської області, так і в більш північних районах.
» дерева
Тутове дерево - цінна для людини культура , корисні властивості якої в основному відносять до виробництва шовку.
Однак мало хто знає, що не менш цінними властивостями володіють плоди і листя рослини . Вони широко застосовуються в кулінарії, народній медицині і космецевтики.
З плодів варять відомі гомеопатичні засоби, а витяжка з листя входить до складу медичних препаратів.
Тутове дерево-рослина з сімейства тутові і роду шовковиця, що складається з 17 загальноприйнятих видів. Це швидкозростаючі листопадні дерева, які досягають від 10 до 15 м у висоту.
Середня тривалість життя тутових дерев 200 років, відомі окремі рослини віком 300-500 років.
Тутове дерево по-іншому називають шовковицею або «царським деревом». Залежно від кольору кори і стебел виділяють білу, чорну і червону шовковицю .
Відома людині історія білої шовковиці починається з стародавнього китаю з часів неоліту. В цей час вперше виявили міцні блискучі нитки з кокона червячка, що харчується листям дерева. В подальшому нитки стали іменувати шовком, а дерево шовковицею.
Поступово культура поширилася в країни закавказзя і середньої азії. Батьківщина червоної шовковиці-північна америка, а чорної південно-західна азія.

Численні стреси, пов’язані з доглядом за маленькою дитиною, сприяють зниженню лактації. Стабільне надходження фосфору допоможе зміцнити нервову систему, а ресвератрола протистояти вірусним і бактеріальним інфекціям.

Фітозасоби з плодів і листя шовковиці будуть корисні при запорах, набряках і простудних захворюваннях . Вони допоможуть уникнути небажаного застосування хімічних препаратів в період вагітності та годування.

Надходження корисних речовин з дієтичного джерела попередить набір зайвої ваги, який в свою чергу призводить до багатьох ускладнень.

При вагітності плоди шовковиці можна вживати не більше 300 г на добу. Більш обережно до цього питання потрібно підходити при годуванні.

Для початку потрібно пройти тест . Для цього вживають 1 ч.л. І стежать за реакцією організму малюка. Якщо алергічні реакції і розлади шлунково-кишкового тракту відсутні, норму можна підвищувати до 100 г.

Висока продуктивність, велика кількість корисних властивостей і кулінарна привабливість: такі характеристики сприяють поступовому поширенню тутового дерева за межі природного ареалу.

Сьогодні дерево все частіше можна зустріти і в середніх регіонах садівництва . А це означає, що при повному розумінні особливостей культуру можна вирощувати і у власному плодовому саду.

Тутове , або ж, шовковиця , прийшло на європейські простори з азії, а саме, з китаю. На своїй батьківщині рослина відомо тим, що саме на ньому, згідно з численними легендами, вперше були помічені черви-шовкопряди, а у нас його популярність обумовлена як унікальною красою, чудовими ягодами, так і великим спектром застосування в народній медицині.

опис і особливості шовковиці

Зазвичай , на фото шовковиці прагнуть відобразити її, проте вид цього дерева в цвіту не менш прекрасний, а шанувальники вважають, що воно більш естетично, ніж черемха або .

Дерево шовковиця з невеликого сімейства тутових, в якому налічується 16 видів . Це листопадні, квітучі і плодоносні дерева, що ростуть як субтропіках і тропіках, так і в помірному кліматі.

В юності дуже швидко зростає, однак, з віком зростання сповільнюється. При відсутності обрізки і сприятливому кліматі, шовковиці виростають у висоту на 10-16 метрів.

Які згодом чорніють, скручуються і опадають. На деформуються пагонах зявляються патьоки камеді. Для лікування застосовують препарат фітофлавін, який буває не завжди ефективний. Тому рекомендується проводити профілактичні обробки шовковиці;
гриб трутовик вражає тільки ослаблені, пошкоджені рослини, руйнуючи їх деревину. Тіло гриба разом з ділянкою деревини вирізається і знищується, а рана, що залишилася обробляється 5%-м розчином мідного купоросу, після чого місце замазується сумішшю з глини, вапна і коровяку (1:1:2). В якості профілактики рекомендується своєчасно обробляти і замазувати пошкодження стовбура.
Фотогалерея: захворювання шовковиці Шкідники шовковиці Найбільш поширені такі комахи:
білий американський метелик-найбільшої шкоди наноситься гусеницями зеленувато-коричневого кольору з чорними плямами і жовтими смужками уздовж тіла. Комахи швидко обїдають листя, а також утворюють павутинні гнізда, які необхідно зрізати і спалювати. Крону рекомендується обробляти хлорофосом, а на стовбурі встановлювати ловчі пояси;
тутова пядуна-гусениці шкідника заселяють крону в період набухання бруньок, згодом харчуються листям. Навесні потрібно в якості профілактики обробляти рослини хлорофосом;
павутинний кліщ-дрібна комаха, головною ознакою заселення якими є найтонша павутина, обплутує пагони. Кліщ харчується клітинним соком листя, які поступово всихають, темніють і опадають. Як захід боротьби зі шкідником застосовують акарицидні препарати (наприклад, клещевіт, актеллік);
тонка павутина на рослині-ознака появи павутинного кліща життєдіяльність червця комстока призводить до деформації і опадання листя Особливості вирощування шовковиці в регіонах Шовковицю можна вирощувати повсюдно, але в холодних регіонах слід приділити їй особливу увагу, особливо при підготовці до зими.
у підмосковї. У московській області культура прижилася за рахунок своєї морозостійкості - шовковиця витримує зниження температури до-30ºc. Однак в безсніжну зиму тутовник може загинути вже при температурі-7ºс. Через недостатню тривалість світлового дня у шовковиці в підмосковї спостерігається два періоди вегетації: весна і осінь.  тут одним з інструментів виживання у рослини є здатність до утворення коркової тканини між визріли і невизревшей частиною втечі. Тому восени, крім листопаду, у підмосковного тута можна помітити скидання пагонів.
в сибіру. Садівники-дослідники в.шаламова і г. Казаніна стверджують у своїх працях, що виростити шовковицю в суворих умовах сибіру можливо. Однак підвищення морозостійкості у південній культури-довгий і трудомісткий процес.
на україні. Тут часто можна зустріти, крім шовковиць білої і чорної, шовковицю червону, атласну і многостебельчатую. Посадка шовковиці на україні проводиться як у весняний період, так і в осінній - культура показує відмінну приживлюваність в місцевих умовах.
в білорусі. Шовковиця активно росте в умовах білорусі: як на півдні брестської області, так і в більш північних районах.
» дерева
Тутове дерево - цінна для людини культура , корисні властивості якої в основному відносять до виробництва шовку.
Однак мало хто знає, що не менш цінними властивостями володіють плоди і листя рослини . Вони широко застосовуються в кулінарії, народній медицині і космецевтики.
З плодів варять відомі гомеопатичні засоби, а витяжка з листя входить до складу медичних препаратів.
Тутове дерево-рослина з сімейства тутові і роду шовковиця, що складається з 17 загальноприйнятих видів. Це швидкозростаючі листопадні дерева, які досягають від 10 до 15 м у висоту.
Середня тривалість життя тутових дерев 200 років, відомі окремі рослини віком 300-500 років.
Тутове дерево по-іншому називають шовковицею або «царським деревом». Залежно від кольору кори і стебел виділяють білу, чорну і червону шовковицю .
Відома людині історія білої шовковиці починається з стародавнього китаю з часів неоліту. В цей час вперше виявили міцні блискучі нитки з кокона червячка, що харчується листям дерева. В подальшому нитки стали іменувати шовком, а дерево шовковицею.
Поступово культура поширилася в країни закавказзя і середньої азії. Батьківщина червоної шовковиці-північна америка, а чорної південно-західна азія.

Живе дерево дуже довго, точні терміни, відведені йому природою, не відомі. Зате дуже відома шовковиця, до якої в ізраїлі водять туристів, розповідаючи, що під її тінню відпочивав сам христос з учнями.

Так це чи ні – встановити не реально, але цілком реально з’ясувати приблизний вік дерева, не спилюючи його. Що і було зроблено ізраїльськими та американськими вченими. Вік цього однозначно перевищив 2000 років.

Всіма улюблені тутові ягоди – це складний плід, що складається з кістянки і розрослася в м’ясисту частину оцвітини, досить таки великий – в довжину зазвичай досягають 3-4 см. Ягоди шовковиці унікальні за своїм складом, аналогів їм не існує, в цих плодах у великій концентрації є:

    Вітамінні сполуки-групи «в» « «рр» « » с » — в максимально засвоюваному організмом