Природний ареал, де росте дерево, зони з теплим помірним і субтропічним кліматом. Це країни азії, африки та північної америки. У росії в південних регіонах, рідко зимостійкі сорти ростуть і в середній смузі.
Як виглядають плоди? плоди тутового дерева до 2-3 см в довжину, в залежності від виду бувають темно-фіолетового, чорного, білого і червоного забарвлення .
Це солодкі ягоди з довгим післясмаком і специфічним ароматом. Зовнішній вигляд плодів сильно нагадує ожину.
Плоди шовковиці абсолютно не транспортабельні і не переносять тривалого зберігання. Тому за кордон свого ареалу потрапляють тільки в обробленому вигляді.
корисні властивості і користь ягід і листя шовковиці
У стародавніх трактатах і писаннях можна зустріти велику кількість згадок про корисні і лікувальні властивості різних частин шовковиці. Сьогодні вони підтверджені численними дослідженнями хімічного складу дерева.
Харчова цінність плодів (100 г):
- вуглеводи 9,8 г;
- білки 1,44 г;
- жири 0,39 г;
- вода 87,68 г.
Енергетична цінність 43 ккал . Вуглеводи продукту діляться на цукру (8,1 г) і харчові волокна (1,7 г).
Невелика кількість калорій, корисні цукру і наявність харчових волокон роблять плоди тутовника привабливими для дієтичного харчування.
Крім цього в плодах містяться органічні кислоти (1,2 г): яблучна і лимонна. Основна функція цих речовин-поліпшення травлення.
Вони стимулюють перистальтику і сокоотделеніе в шкт, регулюють структуру стільця, гальмують розвиток гнильних процесів у відділах травлення.
Макроелементи:
- калій 194 мг;
- кальцій 39 мг;
- фосфор 38 мг;
- магній 18 мг;
- натрій 10 мг.
Всі макроелементи зі складу шовковиці необхідні для життєдіяльності людини. Вони регулюють водно-електролітний баланс і цикл серцевих скорочень, беруть участь в оновленні і зростанні кісткової тканини.
Стабільне надходження цих речовин принесе користь: вони підтримують розумову діяльність, скорочення м’язів і енергетичний потенціал людини. Ці властивості особливо корисні для дітей і людей старшого віку.
Вітаміни:
- аскорбінова кислота (с) 10 мг;
- ніацин (в3) 0,620 мг;
- рибофлавін (в2) 0,101 мг;
- тіамін(в1) 0,029 мг;
- фолієва кислота (в9) 6 мкг;
- філлохінон (к) 7,8 мкг;
- ретинол (а) 1 мкг.
Тіамін сприяє стабільному постачанню головного мозку глюкозою, покращує пам’ять. Рибофлавін корисний для структур очей, ніацин запобігає нервові стреси.
Вітамін в9 сприяє синтезу нуклеїнових кислот, клітинного поділу і утворення еритроцитів.
Вітамін с один найбільш значущих антиоксидантів, який захищає організм від токсинів навколишнього середовища. Аскорбінова кислота має протизапальні та жарознижуючі властивості.
Регулярне і правильне вживання плодів зміцнює імунітет, сприяє підвищенню розумової роботи, збільшує витривалість організму. Тому вони рекомендуються для раціону активних людей і при виснаженні організму після тривалих хвороб.
У листі рослини міститься рідкісний комплекс корисних речовин, який робить їх не менш цінними, ніж плоди. У їх складі містяться:
- дубильні речовини;
- флавоноїди;
- органічні кислоти;
- смоли;
- ефірні олії;
- β-ситостерин, капестерин;
- вітаміни групи в, с.
У народній медицині з листя готують цукрознижуючі, полівітамінні та загальнозміцнюючі засоби.
Листя шовковиці знімають біль і пухлину в запалених суглобах . Для цього їх просто прикладають до ураженого місця на 30 хвилин по 3-5 разів на день.
Настоєм з листя лікують спазми головного мозку, приймаючи по 100 мл засобу 3 рази на день.
Шовковиця-дерево життя:
протипоказання і шкода тутовника для організму
Плоди тутовника протипоказані при гіперчутливості організму. Навіть мінімальне вживання може викликати сильну алергічну реакцію .
Плоди тутовника не можна вживати на голодний шлунок, запиватиХолодною водою і змішувати з іншими продуктами.
застосування в народній медицині, лікувальні властивості
В середньому плоди шовковиці містять 4,5% заліза . Це один з основних учасників кровотворення. Значно підсилюють ці властивості речовини вітамін к і мідь. Тому їх застосовують для лікування і профілактики анемії і порушень кровотворення.
Жирні кислоти, ефірні масла і дубильні речовини плодів дозволяють боротися з патологіями шлунково-кишкового тракту :
- колітами;
- діареєю;
- дисбактеріозом.
Для лікування застосовують сік або настій плодів по 100 мл 3 рази на день.
Сукупність процентного вмісту мінеральних солей надає лікувальну дію при:
- атеросклерозі;
- ішемічної хвороби серця;
- тахікардії, аритмії;
- дистрофії міокарда;
- гіпертонії;
- вадах серця.
Для лікування цих хвороб можна використовувати сік або настій з плодів шовковиці . Застосовують по 300 мл засобу в день протягом 14 днів.
Хімічний склад плодів розріджує мокротиння, виводить токсини і частинки крові з бронхолегеневих шляхів. Виражене протизапальну, жарознижувальну і потогінну властивості значно полегшують перебіг бактеріальних і вірусних інфекцій.
Тому їх застосовують для лікування:
- хронічного кашлю;
- трахеїту;
- бронхіту;
- трахеобронхіту;
- грві, грз, грипу.
Для лікування цих патологій застосовують . Для цього 1 ст.л. Кошти розчиняють в 100 мл молока кімнатної температури. Перед застосуванням засіб розбавляють в 100 мл гарячого молока. Приймають 3 рази на день.
Як зварити цілющий дошаб з шовковиці:
Фітозасоби з плодів застосовують для лікування запальних процесів в порожнині рота : стоматиту, гінгівіту, періоститу. Для цього настоєм з плодів тутовника обполіскують порожнину рота 4-5 разів на день.
У плодах білої шовковиці міститься рідкісний фітоалексин — ресвератрол. Речовина має нейропротекторну і антиканцерогенну дію.
Ці властивості плодів корисні для людей з онкологічними захворюваннями і з патологіями, пов’язаними з пошкодженням нейронів мозку.
рецепти з плодів і листя
З плодів шовковиці віджимають сік, варять дошаб, настої, компоти, варення і джеми. Листя використовують для приготування лікувальних фітозасобів і компресів.
Лікувальні рецепти:
- настій з плодів . Подрібнену сировину (100 г) наполягають в окропі (0,5 л) протягом 5 годин.
- сік . Плоди віджимають під пресом. На кожен літр соку додають 100 г цукру і 1 ст.л. Лимонного соку і варять на повільному вогні 5 хвилин. Розливають в стерилізовані банки і закочують кришками.
- настій з листя . Свіже подрібнене сировину (1 ст.л.) заливають водою (250 мл) і відпарюють на водяній бані 15 хвилин. Засіб настоюють 3 години, проціджують і доводять обсяг до початкового.
- дошаб . Свіжі плоди (10 кг) заливають водою (0,5 л) і варять на маленькому вогні 1 годину. Ягідну масу перетирають через сито, що виділився сік варять до отримання густого сиропу.
Кулінарні рецепти:
- варення . Промиті і просушені плоди (2 кг) викладають в широку ємність, засипають цукром (2 кг) і вистоюють до появи соку. Після цього плоди прогрівають на повільному вогні до розчинення цукру і киплять 10 хвилин, знімаючи пінку. Варення нагрівають 3 рази. В останній раз половину сиропу зливають в окрему ємність. Готовий продукт стерилізують звичайним методом.
- желе . Для приготування десерту з плодів віджимають сік, як при приготуванні дошаба. У сік (0,75 л) додають пектин (10 г), доводять до кипіння і додають цукор (600 г). Після цього желе витримують на плиті 2-3 хвилини і розливають в підготовлені банки. Ємності з продуктом стерилізують і закочують.
- компот . Спочатку варять сироп з розрахунку на 1 л води 150 г цукру. Простерилізовані банки заповнюють плодами на 1/3 і заливають гарячим сиропом. Закочують кришками, перевертають і після охолодження прибирають на місце зберігання.
- шовковиця в цукрі . Промиті плоди розкладають в невеликі банки, прокладаючи кожен шар цукром. Для 1,5 кг ягід знадобиться 250 г цукру.
Варення з шовковиці:
Також плоди шовковиці можна засушити . Для отримання сушених ягід краще використовувати природні природні умови: сонячні промені і вітер. Для цього плоди розкладають на сухій поверхні, закриваючи на ніч плівкою.
Плоди шовковиці збережуть до 90-95% корисних властивостей при глибокому заморожуванні . Для цього їх потрібно розкласти одним шаром на деко і помістити в морозильну камеру, встановивши найнижчу температуру. Через 10-12 годин плоди можна розмістити в зручній тарі.
правильне вживання при вагітності
У період вагітності для харчування матки і плоду в організмі істотно збільшується обсяг циркулюючої крові. Тому потреба заліза збільшується кілька разів, дефіцит речовини стає причиною анемії .
Регулярне вживання плодів шовковиці допоможе запобігти цьому ускладненню.
Поява серйозних ускладнень при вагітності — варикозу, гестозу, геморою — пов’язано зі збільшенням вагою, тиском матки на судини і збільшенням рідини в організмі.
Впоратися з цими проблемами допоможуть макроелементи зі складу плодів . Крім цього вони необхідні для фортеці кісткової тканини, навантаження на яку в цей період збільшується.
Надходження макроелементів важливо і для плода . Це основні регулятори росту і ділення клітин під час формування органів і структур майбутньої дитини.
Численні стреси, пов’язані з доглядом за маленькою дитиною, сприяють зниженню лактації. Стабільне надходження фосфору допоможе зміцнити нервову систему, а ресвератрола протистояти вірусним і бактеріальним інфекціям.
Фітозасоби з плодів і листя шовковиці будуть корисні при запорах, набряках і простудних захворюваннях . Вони допоможуть уникнути небажаного застосування хімічних препаратів в період вагітності та годування.
Надходження корисних речовин з дієтичного джерела попередить набір зайвої ваги, який в свою чергу призводить до багатьох ускладнень.
При вагітності плоди шовковиці можна вживати не більше 300 г на добу. Більш обережно до цього питання потрібно підходити при годуванні.
Для початку потрібно пройти тест . Для цього вживають 1 ч.л. І стежать за реакцією організму малюка. Якщо алергічні реакції і розлади шлунково-кишкового тракту відсутні, норму можна підвищувати до 100 г.
Висока продуктивність, велика кількість корисних властивостей і кулінарна привабливість: такі характеристики сприяють поступовому поширенню тутового дерева за межі природного ареалу.
Сьогодні дерево все частіше можна зустріти і в середніх регіонах садівництва . А це означає, що при повному розумінні особливостей культуру можна вирощувати і у власному плодовому саду.
Тутове , або ж, шовковиця , прийшло на європейські простори з азії, а саме, з китаю. На своїй батьківщині рослина відомо тим, що саме на ньому, згідно з численними легендами, вперше були помічені черви-шовкопряди, а у нас його популярність обумовлена як унікальною красою, чудовими ягодами, так і великим спектром застосування в народній медицині.
опис і особливості шовковиці
Зазвичай , на фото шовковиці прагнуть відобразити її, проте вид цього дерева в цвіту не менш прекрасний, а шанувальники вважають, що воно більш естетично, ніж черемха або .
Дерево шовковиця з невеликого сімейства тутових, в якому налічується 16 видів . Це листопадні, квітучі і плодоносні дерева, що ростуть як субтропіках і тропіках, так і в помірному кліматі.
В юності дуже швидко зростає, однак, з віком зростання сповільнюється. При відсутності обрізки і сприятливому кліматі, шовковиці виростають у висоту на 10-16 метрів.
Живе дерево дуже довго, точні терміни, відведені йому природою, не відомі. Зате дуже відома шовковиця, до якої в ізраїлі водять туристів, розповідаючи, що під її тінню відпочивав сам христос з учнями.
Так це чи ні – встановити не реально, але цілком реально з’ясувати приблизний вік дерева, не спилюючи його. Що і було зроблено ізраїльськими та американськими вченими. Вік цього однозначно перевищив 2000 років.
Всіма улюблені тутові ягоди – це складний плід, що складається з кістянки і розрослася в м’ясисту частину оцвітини, досить таки великий – в довжину зазвичай досягають 3-4 см. Ягоди шовковиці унікальні за своїм складом, аналогів їм не існує, в цих плодах у великій концентрації є:
Вітамінні сполуки-групи «в» « «рр» « » с » — в максимально засвоюваному організмом